Естествоизпитателят Алфред Уолъс - 200 години в сянката на Дарвин 

  • 06 януари 2023 22:32

  • 1129
  • 0
Естествоизпитателят Алфред Уолъс - 200 години в сянката на Дарвин 
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Теорията за еволюцията не се римува само с Дарвин. Принципът на естествения подбор е открит съвместно с друг британски естествоизпитател: Алфред Ръсел Уолъс, роден преди двеста години и малко позабравен оттогава, съобщава БТА.

През 1858 г., докато събира хиляди животински екземпляри на островите от Малайския архипелаг, наблюденията на Уолъс, съчетани с пристъп на малария, пораждат нещо, което той ще нарече "интуиция".

Този брилянтен самоук човек разбира как еволюират видовете. Изправени пред ограничени ресурси на дадена територия, само най-приспособените към околната среда индивиди оцеляват и се възпроизвеждат, предавайки по-добрите си характеристики на своето потомство.

15 души, които промениха света

Идеята, определена от Сирил Ланглоа от Висшето училище в Лион като "гениален ход", Уолъс споделя със сънародника си Чарлз Дарвин, изпращайки му статията си. 

Дарвин открива в нея същността на собствената си теория, която усъвършенства в продължение на 20 години, без да е публикувал нищо, и е "дълбоко разстроен от това", казва Ланглоа. 

В същото време в Лондон е организирано съвместно представяне и публикуване на работата им по естествения подбор. И двамата мъже отсъстват, Уолъс дори не знае, но имената им са поставени едно до друго.

Алфред Ръсел Уолъс, бъдещ изследовател, колекционер, естествоизпитател, географ, антрополог, е роден на 8 януари 1823 г. в Уелс в бедно семейство.

Принуден да прекъсне училище на 14-годишна възраст, младият Уолъс посещава вечерни курсове и специализирани четения. Те ще го накарат на 25-годишна  да се отправи на пътешествие до Амазонка, като целта му е да картографира и събира пеперуди, насекоми или птици.

Уолъс се изкачва с кану по река Рио Негро, по-далече от всеки друг европеец, любопитен за всичко, събирайки загадъчни образци и попълвайки десетки тетрадки. На връщане към Англия през 1852 г. корабът му потъва след избухнал пожар. 

Въпреки загубата на колекцията си, Алфред Уолъс ще публикува две книги, посветени на експедициите му, и ще тръгне на път отново през 1854 г., този път за Азия, която обикаля  осем години.

На другия край на света, притиснат от времето (и от кореспонденцията на Уолъс), Чарлз Дарвин публикува "За произхода на видовете" през 1859 г., истинска революция. 

Първият тираж (1250 екземпляра) е изчерпан още същия ден, както и вторият. 

Дарвин засенчва Уолъс, но двамата мъже се уважават взаимно. Уолъс става един от най-големите защитници на дарвинизма. 

Въпреки това той ще остане един от най-известните британски учени на своето време, по-специално заради работата си върху Малайския архипелаг, откъдето през 1862 г. донася над 125 000 екземпляра насекоми, птици, бозайници. Повечето от тях са непознати в Европа.

Макар някои негови възгледи да са свързани с противоречия, "Уолъс е бил мечтател по много въпроси", казва Лоранс Талара, съредактор на превода на неговата история "Малайският архипелаг, люлка на орангутана и райската птица".

И въпреки че единият в крайна сметка засенчва другия, медалът "Дарвин-Уолъс" и до днес награждава изследователите, които развиват еволюционната биология. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини