Днес е Международният ден за премахване на робството

  • 02 декември 2022 08:42

  • 693
  • 3
Днес е Международният ден за премахване на робството
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На 2 декември, ООН отбелязва Международния ден, който да напомни за премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.

Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Тези хора не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си.

Въпреки че робството е осъдено от древни времена, много време минава преди то да бъде премахнато, като днес е официално забранено във всички държави по света след влизане в сила на Международния пакт за граждански и политически права.

Последната държава, която отхвърля робството е Мавритания през 1981 г., пише "Дарик".

Според различни оценки обаче, броят на съвременните роби е между 20 и 36 милиона души, което е всъщност едно от най-ниските относителни нива в световната история. 

Нидерландия ще се извини за робството по време на колониализма

Повечето от тези хора са главно в Южна Азия и са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени дългове или обещания. Съвременното робство е свързано преди всичко с практиката на заробване на длъжници, нови форми на крепостно право, деца-войници, домашни прислужници под строг надзор, насилствени бракове и трафик на хора - главно на жени и деца с цел проституция.

Цветелина Кирилова
693 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.02 | 12:32

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.02 | 09:53

2
лицемери!
ИВАН

2022.12.02 | 08:59

1
НЯМА КАК ДА СЕ МАХНЕ ТОЗИ ДЕН, РОБСТВО ИМА И В МОМЕНТА! КАПИТАЛИЗМА Е НАЙ ГОЛЯМОТО РОБСТВО!

Добави коментар

Водещи новини