Учени откриха генетична връзка между остаряването на мозъка и социалните проблеми

  • 25 ноември 2022 14:28

  • 611
  • 2
Учени откриха генетична връзка между остаряването на мозъка и социалните проблеми
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Неврофизиолози откриха при наблюдения на диви макаци първите доказателства за това, че ниското обществено положение и постоянните социални проблеми ускоряват проблемите с гените, които защитават мозъка от стареене, съобщи ТАСС, позовавайки се информация от пресслужбата на университета на Аризона, САЩ.

"Получихме първите преки доказателства за съществуване на молекулярни механизми, свързващи процеса на стареене на мозъка и други части на телата на приматите със социалното им положение и жизнените проблеми, които им се налага постоянно да преодоляват. Това обяснява връзката между ускореното развитие на старчески заболявания на мозъка, бедността и живота в неблагоприятна социална среда", казва Александра Декейсън от Нюйоркския университет, цитирана от пресслужбата на университета на Аризона.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

От десет години неврофизиолози, лекари и биолози откриха множество доказателства за това, че физическият и психологически стрес и ниското социално положение на хората и на някои животни в голяма степен намаляват продължителността на живота и ускоряват развитие на болести, включително и на деменция.

Авторите на изследването са наблюдавали 15 години макаци, обитаващи изолиран остров в Карибско море, допълва БТА.

Весела Найденова
611 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 16:02

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
чичо Кърлец

2022.11.25 | 14:40

1
МНОГО ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ. НАГЛЕДНО СЛУЧВАЩОТО СЕ СЪС ДЪРТИЯ ПРОГНИЛ ПЪН.

Добави коментар

Водещи новини