Броят на сперматозоидите е намалял с 50% за половин век

  • 21 ноември 2022 12:01

  • 1757
  • 2
Броят на сперматозоидите е намалял с 50% за половин век
© Novini.bg/ Canva

Броят на човешките сперматозоиди е намалял с повече от 50% в световен мащаб за половин век. Това показва едно от последните медицински проучвания.

Ако констатациите бъдат потвърдени и спадът продължи, това може да има важни последици за човешката репродукция. Изследователите твърдят, че това се предвестник на сериозното влошаване на мъжкото здраве като цяло, тъй като качеството на спермата е важен маркер за това.

Проучване: Затлъстяването влошава качеството на мъжките полови клетки

„Мисля, че една от основните функции на всеки вид е възпроизводството. Откритието ни е важно, защото сигнализира, че размножаването ни е в упадък“, каза д-р Майкъл Айзенберг, уролог от Медицинския факултет към Станфордския университет. Той допълва, че съществува силна връзка между репродуктивните възможности на мъжа и цялостното му здраве.

Други експерти твърдят обаче, че са скептични към тези заключение. Въпреки това признават, че анализът е добре направен и нямат забележки по методиката на изследването.

„Начинът, по който се извършва анализа на спермата, се промени през десетилетията. Подобри се, стандартизира се, но въпреки това не можем да твърдим, че е перфектен“, каза д-р Александър Пастучак, хирург и асистент в Медицинския факултет към Университета на Юта в Солт Лейк Сити. Според него има няколко проучвания в Европа, които показват обратната тенденция – броят на сперматозоидите се увелича с времето, а не намалява, предаде БТВ.

Най-новият анализ актуализира няколко предходни проучвания и за първи път включва данни от Централна и Южна Америка, Азия и Африка. В изпрегледа са включени данни от 53 държави. Докладът е публикуван в списание Human Reproduction Update.

Международен екип от учени анализирали близо 3000 предишни проучвания, които са свързани с изследването на броя на сперматозоидите. След отсяването на част от пробите по определени критерии, те свели изследванията до 38 и извлекли данни, които са въведени в стандартизиран модел.

Така те установили, че броят на сперматозоидите спада с малко повече от 1% годишно между 1973 г. и 2018 г. Проучването заключава, че в световен мащаб средният брой на сперматозоидите е спаднал с 52% за 45 години.

Когато учените ограничиха анализа си до определени години, те установиха, че този спад се ускорява – от  средно 1,16% на година след 1973 г. до 2,64% на година след 2020 г.

„Наистина е притеснително, че всъщност спадът се ускорява“, казва авторът на изследването д-р Хагай Левин, епидемиолог и изследовател в Училището по обществено здраве и обществена медицина на Браун.

На популационно ниво средният брой на сперматозоидите е спаднал от 104 милиона на 49 милиона на милилитър от 1973 г. до 2019 г. Счита се, че нормално сперматозоиди трябва да са над 40 милиона на милилитър, за да се осигури поколение.

Код здраве: За най-честите проблеми със зачеването

Причините за спада са неизвестни. Авторите на изследването казват, че не разполагат с достатъчно данни от различните региони, за да могат да кажат дали някои страни имат по-нисък среден брой сперматозоиди от други, както и дали броят на сперматозоидите намалява по-бързо в определени области.

Радина Лазарова
1757 2

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.21 | 14:38

2
как е сашко ,има ли му нещо?
PaulaFox

2022.11.21 | 12:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини