Коя е Лилит - демон, вампир или непокорна жена?

  • 28 септември 2022 18:07

  • 1587
  • 3
Коя е Лилит - демон, вампир или непокорна жена?
© Pinterest
Слушай новината Слушай новината

Хаос, дързост и греховност - накратко така може да се опише първата жена, сътворена от Божията ръка. И не, не Ева, създадена от реброто на Адам, а Лилит - сътворена от пръстта, също както мъжа.

За съществуването на Лилит (вероятно най-загадъчната личност в човешката история) няма да прочетете в Библията или богословската литература, а в езотеричните книги се среща под различни имена и образи. Случайно изчезнали през хилядолетната история на християнската религия или умишлено унищожени, сведенията за съществуването на жена преди Ева липсват. Въпреки това, последователи на някои древни учения смятат, че жената е създадена от Бог и парадоксално, тя е непокорна, свободолюбива, демонична и не желае да се подчинява на никого.

Дяволът в женско тяло

Най-често Лилит се среща като женска демонична фигура в еврейския фолклор, но нейни еквиваленти под различни имена се срещат в митологията на гърци, шумери, асирийци и вавилонци.

Ден на изкушенията и съблазните

Според етимологията на името Лилит произлиза от шумерската дума за буря и вятър и символизира свобода и независимост. В митологията и фолклора на няколко народа, обаче, Лилит е много повече от това и в различни източници се явява като вампир, зло нощно създание и дори съпруга на Сатаната.

В еврейската митология и фолклор Лилит е демон, който краде новородени деца и съблазнява мъже, използвайки ги за разплод на бебета - демони. С това зло лице и деяния Лилит се появява и в древната месопотамска митология като Ламашту - демон, който заплашва жените по време на раждането и отвлича децата им, докато се кърмят.

Прогонването на Лилит от Рая

Какъв грях трябва да извършиш, за да те прогонят от Рая? Най-вероятно нещо толкова лошо, че само изтърпяване на наказание не е достатъчно, за да платиш за грешката си и да останеш там. Дори първите хора на Земята, позволили си да отхапят от забранения плод и да престъпят волята на Господ Бог са наказани, но не и прогонени от Райската градина.

Сведения, че Лилит, а не Ева е първата жена, се появяват сред последователите на Кабала - древно учение, което търси скрития смисъл и тайните на Вселената в свещените писания.

Според Кабала Бог създава Лилит от пръст, също както първия мъж. Това я накарало да се чувства равна на него, а по-късно да откаже да му се подчинява. Непокорният ѝ дух станал причина за спорове, а след изричането на забраненото име на бог Йехова, тя била прокудена от Едемската градина.

След време Адам пожелал тя да се върне, но веднъж вкусила свободата, Лилит отказала да бъде покорна и зависима от чужда воля. Тогава тъмната страна в нея взела надмощие.

За това ѝ решение Бог я наказал децата, които раждала, да умират. Лилит се озлобила още повече и за да отмъсти, през нощта крадяла новородени деца и се хранела с плътта им.

След бунта на Лилит, Бог създал втората жена за Адам – вече покорна и смирена. Този път Ева била създадена от „реброто, взето от човека“, за да не се чувства тя равна с него, а да му се прекланя и подчинява безпрекословно. Грешката била поправена - мъжът ще “господарува” над жената, която да се учи на “пълно подчинение”.

Лилит и историята за забранения плод

А сега отново към мита за откъсването на забранения плод. В Битие от Стария завет змия “прелъстила” Ева в Едемската градина и я накарала да откъсне забранения плод, да отхапе от него, а след това да го даде и на Адам. Според някои вярвания змията била именно Лилит - подтикнала човеците да извършат грях и да престъпят думата на техния Бог.

Препратка, че змията-прелъстителка е всъщност жена с змийска опашка се забелязва в архитектурни произведения на изкуството от преди векове. Великият ренесансов майстор Микеланджело изобразява Лилит не другаде, а на тавана на Сикстинската капела. Странно, но образът на персонаж, който не присъства в Библията, остава увековечен във фреска в сърцето на Ватикана.

Така виждаме сцената от Райската градина - Адам, Ева и увита полужена-полузмия на Дървото на познанието, и на фасадата на самата Парижка Света Богородица в Париж, завършена два века преди шедьовъра на италианския майстор.

Лилит и пътят на феминизма

В наши дни демоничният образ на Лилит вече е забравен, а името на митичната бунтарка се използва от феминистки неправителствени организации и движения в борбата за правата на жената и тяхното равноправие в трудния човешки свят.

В близкото минало Lilith Fair - музикално турне с над 300 артистки на сцена, прави пълен фурор в САЩ в средата на 90-те въпреки всички критики, че изцяло женско музикално шоу е обречено на пълен провал. За три години турнето се радва на 1,5 милионна публика с печалби от над 52 мил. долара, 10 мил. от които организаторите даряват на благотворителни организации за жени.

Днес, повече от 40 години печат отбелязва феминисткото еврейско списание Lilith. Стартирало изданията си с публикации за патриархалната доминация в юдаизма, днес списанието е трибуна за истории на успели жени и дава гласност на тези, които трябва да бъдат чути.

Теодора Павлова
1587 3

Коментари 3

Добави коментар
hhs

2022.09.28 | 20:54

3
на ицо носа от дай България майка му
Sarbeca Z

2022.09.28 | 20:18

2
Кво искате да ни кажете с тази статия майката мръсна журналистическа

2022.09.28 | 19:05

1
хахаха, ей това жените на маймуни ви направиха

Добави коментар

Водещи новини