Мечката Ива е новият член на "Парк за мечки Белица"

  • 21 септември 2022 11:43

  • 675
  • 0
Мечката Ива е новият член на "Парк за мечки Белица"
© Парк за мечки Белица
Слушай новината Слушай новината

От тази седмица "Парк за мечки Белица" има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на "Четири лапи" в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация Бриджит Бардо, информират от парка.

На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом, след трансфер от Скопие. Димитър Иванов, директор на парка сподели: „Ива вече се намира на сигурно място в парка при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти.“

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид.

До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама.  "Четири лапи" спаси мечето Теди от Зоопарк Щип през ноември 2020 г. Сега има шанс да се спаси и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на "Четири лапи" доброволно. Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

Със спасяването на Ива "Четири лапи" не само цели да подобри значително живота на мечката, но и да продължи усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe. 

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023.

Цветелина Кирилова
675 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини