Как да премахнете петната от килима

  • 30 септември 2022 09:40

  • 968
  • 0
Как да премахнете петната от килима
© Pixabay

Килимът у дома означава още повече уют, мекота и удобство в ежедневието. Но е факт, че и най-практичните килими имат нужда от малко по-внимателна поддръжка, отколкото твърдите подове. Особено когато у дома има малки деца, домашни любимци, много гости или невнимателни стопани, които често разливат мляко, вино, кафе и други неща върху тях.

В следващите редове ще ви разкажем как да премахнете повечето петна по килима в домашни условия в няколко прости стъпки.

Първа стъпка: попийте

Когато видите петното, първо премахнете твърдите частици (например кал, утайка от кафе, сос). За целта можете да използвате тънка шпатула или тъпата част на широк нож. После се погрижете да попиете максимално добре течната част от веществото. Попивайте внимателно с домакинска хартия или чиста бяла кърпа, като притискате и сменяте замърсената кърпа, но без да търкате.

Втора стъпка: идентифицирайте петното

Втората ви задача е да разберете от какво е петното. В повечето случаи вероятно ще знаете, но когато у дома има деца или домашни любимци, ще трябва да използвате детективските си умения и да проверите цвета и мириса. Третирането на различните петна може да е различно, но тук ще ви разкажем за универсален метод, с който можете да се справите с повечето петна, които ще откриете по килима си.

Трета стъпка: третирайте с домашен препарат

Голяма част от обичайните петна по килимите могат да бъдат премахнати с три прости съставки, с които разполагате у дома: вода, препарат за съдове и бял оцет. Сложете 1 с. л. препарат, ¼ чаша оцет и 2 чаши вода и разбъркайте добре. Натопете в разтвора чиста бяла кърпа и нанесете внимателно върху петното. Отново внимавайте да не търкате, за да не разнесете замърсяването и да направите пораженията по-големи. Процедурата е проста: намокряте петното с влажната кърпа, след което попивате с кърпа, напоена с чиста вода. Повтаряйте, докато оцветяването изчезне, след което оставете да изсъхне на въздух. Накрая минете с прахосмукачката, за да върнете добрия вид на влакната, които може да са леко смачкани.

Можете да използвате и готов препарат за килими

Разбира се, можете да използвате и готов, специализиран препарат за почистване на килими. Прочетете и следвайте указанията на производителя. За по-старите петна е добре да оставите препарата да действа малко по-дълго време. След като килимът изсъхне, отново повдигнете влакната му с прахосмукачката.

При повторна поява на петното

Понякога е възможно да забележите, че петното, което уж сте отстранили, след няколко дни се появява отново. Причините за това може да са две. Едната е, че по влакната на килима може да има остатъци от препарата, които стават лепкави и задържат мръсотия, което ви кара да мислите, че старото петно отново е тук. Втората е, че разлятото вещество е попило в подложката на килима и с времето се абсорбира обратно във влакната, като се движи от дъното към горната им част.

В такъв случай е добре да напоите мястото с чиста, хладка вода (не повече от ¼ чаша). След това попийте добре и накрая поставете върху влажното място няколко слоя домакинска хартия и да я затиснете с нещо тежко по цялата им повърхност, като оставите да престои една нощ. Оставете да изсъхне на въздух.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
968 0

Водещи новини