Вулканът Питон дьо ла Фурнез изригна за пръв от година

  • 19 септември 2022 11:30

  • 677
  • 0
Вулканът Питон дьо ла Фурнез изригна за пръв от година
© Туитър
Слушай новината Слушай новината

Вулканът Питон дьо ла Фурнез във френския отвъдморски департамент Реюнион - остров в Индийския океан, започна да изригва за първи път през годината рано тази сутрин. Това съобщи вулканологичният център за наблюдение на Питон дьо ла Фурнез, предаде Франс прес.

Според вулканолозите "източникът на изригването е разположен на южно-югозападния склон на вулкана", в напълно необитаем район, "без специално да застрашава сигурността на хора, материални обекти или на околната среда", уточниха местните власти.

Апаратурата на вулканологичния център регистрира излизането на лавата на повърхността. Вулканичният масив е покрит с плътен облачен слой и все още не е възможно явлението да се наблюдава визуално.

Две вулканични изригвания почти по едно и също време на екзотични места

От съображения за сигурност властите забраниха изцяло достъпа до централната калдера на вулкана - мястото, където кратерът се срива навътре в себе си.

Питон дьо ла Фурнез е сред най-активните вулкани в света. През последното десетилетие е изригвал двайсетина пъти. За последен път това стана на 22 декември 2021 г. и изригването трая 17 дни.

Изригванията на Питон дьо ла Фурнез се наричат ефузивни или още от "хавайски тип". Лавата се стича главно по склоновете на вулкана за разлика от експлозивните изригвания, при които вулканите бълват облаци от пепел високо в небето. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини