Технически проблем спъна обратното броене на мегаракетата на НАСА

  • 29 август 2022 15:13

  • 748
  • 3
Технически проблем спъна обратното броене на мегаракетата на НАСА
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Спряха обратното броене до изстрелването на новата мегаракета на НАСА, която се готви да полети към Луната, съобщиха CNN и BBC.

Открита е пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата "Артемис 1", която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25. Проблемът с пукнатината към момента не се счита за сериозен, допълват от Дарик.

Инженерите смятат, че просто се е получило образуване на лед от външната страна на основната степен на ракетата.

Ключовият нерешен проблем в момента изглежда е това да се намали един от големите двигатели под ракетата до правилната работна температура.

Този полет, известен като "Артемис I", ще отбележи първото изстрелване на огромната ракета на НАСА Space Launch System, която ще изпрати капсулата за екипажа "Орион", без астронавти на борда, в орбита около Луната за 42-дневна мисия.

НАСА изстрелва своята най-мощна ракета към Луната

Преди няколко дни космическата агенция откара ракетата и космическия кораб на площадка 39Б в космическия център "Кенеди" във Флорида. НАСА е запазила резервни дати за изстрелване на 2 и 5 септември, ако има забавяне.

Една от основните цели на полета е да се тества топлинният щит на Орион, заяви Майк Сарафин, ръководител на мисията "Артемида" на НАСА. Топлинният щит има за цел да предпази "Орион" и бъдещия екипаж от екстремните температури, с които ще се сблъска при навлизането си в земната атмосфера със скорост 24 500 км/ч, или Мах 32.

Мисията ще бъде последвана от полет с четирима астронавти, които ще обиколят Луната, но няма да кацнат, още през 2024 г. Първото кацане на човек на Луната след последната мисия на "Аполо" през 1972 г. е планирано за 2025 г.

Тази мисия зависи от редица фактори, включително разработването на ракетата и космическия кораб Starship на SpaceX, които ще се срещнат с "Орион" в лунна орбита и след това ще превозват астронавти до и от повърхността на Луната.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
748 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.29 | 18:31

3
тези от наса от картон ли са направили тази ракета за трети път тази година пукнатина се образува изхарчиха 100 тина милиарда за 11 години за тази ракета да ги дадът на мъск тези пари и чак до плутон ще ги закара

2022.08.29 | 18:30

2
идиоти, не могат да стигнат мкс тръгнали на луната тцтцтцтц
Запознат

2022.08.29 | 16:01

1
НАСА спря броенето за да изсчака Русия да се дотътри на хоризонта.

Добави коментар

Водещи новини