Събраха над 20 000 евро за статуя на Фрея

  • 17 август 2022 22:26

  • 2505
  • 0
Събраха над 20 000 евро за статуя на Фрея
© pixabay

Дарителска кампания събра над 20 000 евро за издигане на статуя на моржа Фрея, който стана звезда на фиорда Осло, но беше застрелян от властите за предпазване на хората, съобщи БТА.

Решението да бъде убита 600-килограмовата млада женска от защитения вид предизвика шок в Норвегия, където тя спечели сърцата на хората, като се качваше на лодки, за да подремне, дори ако това означаваше да ги повреди. Дебатът за съдбата й се разпространи и извън границите на кралството.

Кампания в интернет набра 200 000 крони (20 300 евро), за да бъде издигната  статуя на моржа. Тази цел беше дори надхвърлена днес. 

Моржът Фрея стана сензация в Норвегия

"Убийството на Фрея изпраща изключително негативни сигнали, че Норвегия, и особено Осло, не са в състояние да осигурят място за дивите животни", казва норвежкият организатор на колекцията Ерик Холм на уебсайта Spleis.no. "Като издигнем статуя на символа, в който се превърна Фрея за кратко време, ще напомним на себе си (и на бъдещите поколения), че не можем и не трябва да убиваме или заличаваме природата, когато тя е на пътя ни", добавя той.

Моржовете обикновено живеят в още по-северните ширини на Арктика, но Фрея, наречена на богиня, свързана с любовта и красотата в скандинавската митология, плуваше във водите на норвежката столица от 17 юли.  Тя привличаше прекалено много любопитни според властите, които предупредиха, че животното ще бъде евтаназирано, ако хората продължат да се приближават твърде близо до него или да се къпят с него до степен да го стресират и да се изложат на опасност.

След като тези инструкции не бяха спазени, моржът беше застрелян в неделя.

"Евентуална операция по преместването му би била изключително сложна и свързана с висок риск", обосновава се в изявление ръководителят на Норвежката дирекция по рибарство Франк Баке-Йенсен. "Разбираме, че това решение може да предизвика известна обществена реакция, но аз съм убеден, че то е единственото правилното. Грижим се за хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да са на първо място."

Г-н Баке-Йенсен и съпругата му казват, че оттогава са получили смъртни заплахи. Самият министър-председател Юнас Гар Стьоре заяви, че решението е "правилно".

Моржовете се хранят предимно с безгръбначни, като мекотели, скариди, раци, както и малки рибки и обикновено не са агресивни, ако не се почувстват застрашени. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини