Паяците вероятно спят като хората, показва изследване

  • 10 август 2022 20:34

  • 1376
  • 2
Паяците вероятно спят като хората, показва изследване
© pixabay

Спят ли паяците? Това е въпрос, който държи будни учените. 

Даниела Рьослер и нейните колеги насочват камери към подскачащи бебета паяци през нощта в опит да разберат спят ли, предаде Асошиейтед прес. Заснетите кадри показват модели, които много приличат на цикли на сън: краката на паяците помръдват, а части от очите им потрепват.

Изследователите описват този модел като "състояние, подобно на съня с бързо движение на очите.“ При хората това е активна фаза на съня, когато части от мозъка са активни и е тясно свързано със сънуването.

Други животни, включително някои птици и бозайници, навлизат във фазата на съня с бързо движение на очите. Но при създания като скачащия паяк не са много изследвани и затова не е известно дали са навлизат в подобен стадий от съня, казва Рьослер, еволюционен биолог от университета в Констанц, Германия.

Откритията на екипа й са публикувани в изданието "Протоколи на Американската академия на науките".

Даниела Рьослер и колегите й започват да се занимават с въпроса за съня, след като тя открива паяци, които през нощта висят на копринени нишки в лабораторните контейнери. Наскоро тя взела няколко скачащи паяка, за да ги изследва. Това е често срещан вид с космато кафяво тяло и четири чифта големи очи.

“Това беше най-необичайното нещо, което съм виждала някога“, споделя тя. 

Изследването показва, че движенията на паяците през нощта приличат много на  съня с бързо движение на очите при други видове - като кучета или котки, които потрепват, докато спят, разказва Рьослер. И това се случва в редовни цикли, подобни на моделите на сън при хората.

Регистрирани са 50 хиляди различни вида паяци

Много видове, подобни на паяците, всъщност нямат подвижни очи, което затруднява сравняването на техните цикли на сън, обясни съавторът на изследването Пол Шамбъл, еволюционен биолог от Харвардския университет.

Тези скачащи паяци обаче са хищници, които движат ретината си, за да променят гледката си, докато ловуват, обяснява той. Освен това младите паяци имат прозрачен външен слой, който дава ясен прозорец в телата им, допълва БТА.

“Понякога като биолог просто си наистина, наистина късметлия“, каза Шамбъл.

Изследователите все още трябва да разберат дали паяците технически спят, докато са в тези състояние на почивка, обяснява Даниела Рьослер. Това включва тестване дали реагират по-бавно или не на стимули, които обичайно биха ги задействали.

Същества като скачащите паяци са много далеч от хората в еволюционното дърво. Изследователят на съня Джери Сийгъл, който не е участвал в проучването, изразява съмнение, че паяците наистина могат да изпитат сън с бързо движение на очите.

“Може да има животни, които са активни в тихи състояния“, казва той. „Но сън с бързо движение на очите? Трудно е да си представим, че те могат да бъдат едно и също нещо.“

Учени създадоха лепило, вдъхновено от крачетата на паяците

Според Барет Клайн, ентомолог от Университета на Уисконсин-Ла Крос, който също не е участвал в проучването, е вълнуващо да се открият знаци, подобни на тази фаза на съня при този вид. Остават обаче много въпроси за това колко широко разпространен е сънят с бързо движение на очите и каква може да е целта му при видовете, каза той.

Таза фаза на съня „все още е черна кутия“, допълва Клайн. 

Весела Найденова
1376 2

Коментари 2

Добави коментар
PETA

2022.08.11 | 19:59

2
Снимките ти са ку рвенски. Дори загорял турчин тираджия не би те хванал за задника. Обърни се към простО Киро, психично отклонен, може и да те поопипа.
PaulaFox

2022.08.10 | 22:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини