Готвачите отбелязват професионалния си празник

  • 10 август 2022 07:11

  • 1027
  • 1
Готвачите отбелязват професионалния си празник
© Novini.bg/ Canva

На 10 август е Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите.

Поради тази причина е избрана и тази дата за професионален празник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил закрилник на готвачите, учениците и младежите. Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: "Това са истинските съкровища на Църквата".

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител: Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Вярва се, че светецът освен закрилник на кулинарите, е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

Радина Лазарова
1027 1

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.08.10 | 09:32

1
а така, стига с тия шефове, стават смешни, а професията е супер...

Добави коментар

Водещи новини