Крепостта Урвич е напълно достъпна за туристи

  • 27 юли 2022 16:16

  • 3429
  • 0
Крепостта Урвич е напълно достъпна за туристи
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Приключва първата фаза от проучванията, консервацията и социализацията на една от последните крепости на Второто българско царство, от края на XIV век - крепостта Урвич край село Кокаляне, съобщават от Национален исторически музей (НИМ).

По обекта работят археолози от НИМ и Секцията за средновековна археология на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ). Проектът на НИМ, наречен "Цитаделата на Кокалянски Урвич" се реализира с финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ и е в синхрон с хоризонталните приоритети на Столичната община за 2022 г. - да е свързан с разкриване, опазване и социализиране на недвижимото културно наследство на столицата. Той даде възможност за получаване на нова информация относно историческото развитие на столицата, като част от многовековната българска култура, допълват от НИМ.

Зазидани в стената човешки останки откриха археолозите при разкопките на средновековния манастир Кокалянски Урвич

"Любимото ми място в покрайнините на София", това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на днешното посещение на Кокалянски Урвич и отбеляза, че крепостта е приоритетен проект за Столична община. Наред с едно от най-големите праисторически селища в Европа - Слатина, намиращо се в едноименния столичен район, крепостта Урвич е от изключително значение за развитието на град София като конкурентноспособна община в областта на културния туризъм и образованието.

По думите на Фандъкова общината ще продължи да финансира проекти през програма "Култура", като разработеният и предложен от НИМ "Проект за консервация на археологическите структури на късносредновековен манастир около храм "Свети Пророк Илия" в крепостта Кокалянски Урвич.

Фандъкова посети археологическите теренни проучвания край с.Мировяне

"Градската археология е водеща за развитието на културния туризъм и преоткриването на столицата, представяйки събития от историята ни, записани в археологическите пластове, които трябва да бъдат запазени и показани на новите поколения. Чрез реализирането на проекта се осигурява и по-достъпна среда в околностите на столицата и любимо място за отдих на софиянци и техните гости. В горещите летни дни крепостта Кокалянски Урвич предлага отлична възможност за прохладна разходка в планините Плана, Лозенска и Витоша, както и край разхлаждащите бързеи на река Искър", допълват от НИМ.

Този сезон бяха разкрити останки от втори християнски храм, чието функциониране се отнася към ХIV-ХVІІ век. В руините на храма, наред със стотиците стенописни фрагменти бяха открити и много интересни находки. До тази година беше известен само един християнски храм, разположен в ниската част на укреплението. Неговото проучване започва през 1969 година от проф. Димитър Овчаров, припомня БТА. 

Непосредствената близост на крепостта Кокалянски Урвич до града и достъпа й с градски транспорт дава изключителна възможност за организирането на образователни дейности свързани с подпомагане на учебния процес по история на столичните училища и висши учебни заведения. Ученици и студенти имат уникалната възможност да се докоснат в реално време до разкритите старини чрез организирането на уроци на открито, провеждането на зелени училища и иновативни подходи в образователния процес на подрастващата и млада аудитория. Социализирането на Кокалянски Урвич отлично съчетава възможностите за неограничен достъп до културно наследство, природа и образование.

Към момента в археологическите проучвания участват студенти от НБУ, СУ "Св. Климент Охридски", Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Шуменскиу университет „Епископ Константин Преславски". Предвижда се да бъдат проведени серия от семинари на тема "Средновековно крепостно строителство - ландшафти и архитектурни похвати“, както и специализирани обучения за студенти по археология, история, реставрация и консервация.

Втората фаза на проучванията и дейностите на обекта ще продължат през октомври по проект на НИМ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини