Увеличава се броят на белите акули край източното крайбрежие на САЩ

  • 25 юли 2022 14:44

  • 1884
  • 1
Увеличава се броят на белите акули край източното крайбрежие на САЩ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Тази история свидетелства за успеха в опазването на даден вид, но и за печалните последици от него - през последните години броят на големите бели акули край източното крайбрежие на САЩ се увеличава, като същевременно става по-голяма и вероятността от злополучни срещи с плувци или сърфисти, съобщи БТА.

Всяка година през летните месеци тези хищници се придвижват нагоре по атлантическото крайбрежие на САЩ към Нова Англия. Пикът на сезона е между август и октомври. 

В Кейп Код, Масачузетс, главният герой на "Челюсти" се е превърнал в туристическа атракция, която украсява шапки и тениски. Тази година обаче се наложи плажовете да бъдат временно затворени заради присъствието на акули. 

Ето каква може да е причината за нападенията на акули

Близо 300 големи бели акули са били маркирани през годините. Около 10 от тях вече се намират в района, според Грегъри Скомал, биолог и специалист по хищниците от щата Масачузетс. Той смята, че всяка година над 100 големи бели акули преминават през тези води. 

От 90-те години на миналия век в Атлантическия океан са въведени разпоредби за защитата им от риболов. "Наблюдаваме общо увеличение на популацията, което според нас е признак за възстановяване след много високи нива на свръхексплоатация", казва биологът. По думите му все още е трудно да се даде точна оценка на броя им. 

Белите акули освен това са склонни да плуват все по-близо и по-близо до брега, за да ловуват една от любимите си плячки - тюлените. Те също са защитени и броят им расте. Резултатът - повече акули, които се приближават до зоните за плуване.

"Нападенията на акули са много редки, но през последните 10 години се увеличават", казва Грегъри Скомал. 
     

В щата Ню Йорк губернаторът обяви допълнителни патрули за наблюдение, включително с дрон или хеликоптер. 

В пресата вече има съобщения за няколко ухапвания от акули на туристическите плажове на Лонг Айлънд. Не е задължително обаче за тях да е отговорна бяла акула, тъй като в района се срещат и други видове, и по-специално тигрови и бичи акули. Броят на нападенията е необичаен, след като от три години не е съобщавано за такива. 

Според Гавин Нейлър, директор на програмата за изследване на акулите в университета на Флорида, това е свързано с повишеното присъствие тази година - вероятно заради топлите течения, на определени риби, които привличат хищниците. 

И макар на местно ниво нещата да варират значително от година на година, в световен мащаб все още се регистрират около 75 нападения от акули годишно - след като по време на двугодишната пандемия те спаднаха до около 60. Броят на смъртните случаи е около пет.

В тази част на САЩ през последните 20 години е съобщено само за два смъртни случая. Най-застрашени са сърфистите, които навлизат по-навътре във водата. 

Според Нейлър е разумно да се предположи, че в бъдеше броят на жертвите ще нараства. "Има повече бели акули, така че вероятността ще се увеличи. Ще има повече ухапвания", казва той. 

Акулите далече не са кръвожадните зверове, които понякога са представяни във филмите. Проучвания показват, че те могат да сбъркат сърфисти или къпещи се с обичайната си плячка, особено белите акули, които имат доста лошо зрение.

"При толкова много хора във водите по света, ако акулите предпочитаха да се хранят с човешка плячка, щяхме да имаме десетки хиляди нападения всяка година", отбелязва Грегъри Скомал. 

С изменението на климата експертът очаква повишаването на температурите на океана постепенно да удължи сезона, през който акулите присъстват в северната част на САЩ.  

Какво може да се направи, за да се ограничат рисковете? 

Има специално приложение, чрез което всеки може да съобщи за забелязана акула. 

Препоръката на експертите е хората във водата да се "оглеждат наоколо". Ако голям брой птици ловуват риба, това вероятно означава, че има и акули, които също се хранят с нея. 

В случай на ухапване реалната опасност е изтичането на кръвта, така че е важно човек да стигне до брега, а кървенето да бъде овладяно до пристигането на помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1884 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вечна дружба

2022.07.25 | 19:52

1
кремъл е виновен

Добави коментар

Водещи новини