Празник на кайсията отбелязват в Тутракан

  • 06 юли 2022 20:22

  • 789
  • 1
Празник на кайсията отбелязват в Тутракан
© Getty (архив)

"Тутракан - столица на кайсията" се нарича традиционният празник, който се провежда днес в крайдунавския град за 19-а поредна година, съобщиха от общината.

На празника се събират производители на кайсии от региона. По традиция се прави изложение на различни кайсиеви сортове. Предвидени са конкурси за най-добри плодове, за най-вкусните кайсиеви сладкиши и сладко от кайсии, за кайсиева ракия.

Кампанията по прибирането на плодовете в Силистренско вече започна. Много от производителите се оплакват от слаба реколта и ниска цена, каза за БТА Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

„При някои от традиционните сортове тази година реколтата е много слаба. През пролетта се сменяха много рязко високи и ниски температури и това се отрази на реколтата. Тази година някои от традиционните за нашия регион сортове не дадоха плод. Някои от масивите изобщо няма да се берат, защото не е икономически оправдано. Не сме доволни от изкупните цени. Те тръгнаха много по-ниско от миналата година, въпреки завишените разходи за производството“, каза Търпанова.

В Силистренска област има над 27 000 декара кайсиеви градини. В Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

Прибират кайсиите в Силистренско

 

Валери Зайцев
789 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.06 | 23:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини