Учени: Алкохолът действа по различен начин върху мозъците на мъжки и женски мишки

  • 05 юли 2022 21:37

  • 2222
  • 1
Учени: Алкохолът действа по различен начин върху мозъците на мъжки и женски мишки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Алкохолът има различен ефект върху мозъчна активност при мъжки и женски мишки, съобщи електронното издание Юрикалърт, като цитира американско проучване. 

Учени от университета Тъфтс в Бостън стигнат до това заключение по време на експеримент, при който инжектират големи дози етанол на няколко женски и мъжки мишки. Те проследяват как първата и всяка следваща влияят на активността на мозъчната област, наречена амигдала. За целта специалистите имплантират свръхчувствителни електроди в тази част на мозъка.

Злоупотребата със спиртни напитки често върви ръка за ръка с тревожност и депресия, а амигдалата участва и в двете. Затова и специалистите се насочват да изследват нея.  

Получените данни сочат, че алкохолът наистина нарушава работата ѝ. Оказва се, че има разлика при нарушенията при мъжките и женски екземпляри. При тези от нежния пол нарушения се появяват само след първата доза алкохол, докато при мъжките - при всяка следващата. Това потенциално би могло да е обяснение за по-големия брой алкохолици сред представителите на силния пол, смятат учените.

Изследователите се надяват, че последващите експерименти с мишки ще помогнат да се създадат терапии за възстановяване на функцията на амигдалата и ще предпазят мъжете.

Учени: Алкохолът сближава хората

Константин Тодоров
2222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.05 | 22:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини