Древните гърци пренесли опитомени кокошки от Азия към Европа

  • 08 юни 2022 15:23

  • 695
  • 0
Древните гърци пренесли опитомени кокошки от Азия към Европа
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Древните гърци са пренесли опитомените кокошки от Азия към Европа, сочат нови научни изследвания, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Според тях пернатите животни са се разпространили на територията на европейския континент много по-скоро, отколкото се е смятало. 

До момента учените считаха, че кокошките са се появили за първи път преди около десет хиляди години в Китай, Югоизточна Азия или Индия, а преди седем хиляди години вече са срещали и в Европа. 

Проучвания на учени от много страни, сред които Великобритания, Франция, Германия и Аржентина, публикувани в две специализирани списания – на Националната академия на науките в САЩ "Пръсийдингс ъв дъ Нешънъл академи ъв сайънсис"(PNAS) и в сп. "Античност“ (Antiquity), обаче показват, че досегашните твърдения са погрешни. 

При анализ на над 600 места в 89 държави, при които са изследвани скелети на птици, находки в гробни обекти и исторически архиви е установено, че най-древните доказателства за съществуване на домашните кокошки са открити в Централен Тайланд. Те се датират в периода 1650 – 1250 г. пр. Хр. 

На базата на тези нови проучвания специалистите предполагат, че кокошката се е появила в Европа около 800 г. пр.Хр. или в края на Омировия период. Предполага се, че е донесена от гръцки морски търговци в Средиземноморския регион, а оттам е преминала в Европа. След появата на кокошките на европейски континент са били нужни почти хиляда години, за да достигнат райони с по-суров климат като Шотландия, Ирландия и Скандинавия. 

Кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди 3500 години

В Азия пернатите животни първоначално са живеели по дърветата. Заради разпространението на новата земеделска практика – отглеждане на ориз, птиците слезли на земята и започнало опитомяването. Дори след разпространяването им по света кокошките дълго време били приемани като нещо екзотично, а за да станат самите те сериозен източник на храна са били нужни векове. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини