Китайски пилотиран космически кораб се скачи с националната космическа станция

  • 05 юни 2022 15:08

  • 4024
  • 3
Китайски пилотиран космически кораб се скачи с националната космическа станция
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Китайски пилотиран космически кораб, който бе изстрелян днес, се скачи с националната космическа станция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Полетът на кораба "Шънчжоу-14" ("Магически кораб") продължи около седем часа. Той бе изстрелян от космодрума "Цзюцюан" в пустинята Гоби, Северен Китай.

С кораба на китайската космическа станция "Тянгун" ("Небесен палат"), която е в процес на изграждане, пристигнаха трима тайконавти - двама мъже и една жена.

Командир на екипажа е 43-годишният Чън Дун, за когото това е втори космически полет. Другият мъж, Цай Сюйчжъ, на 46 години, е в откритото пространство за първи път.

Полетът е втори и за 43-годишната Лю Ян - първата жена тайконавт в историята.

Тримата тайконавти ще останат на китайската космическа станция половин година. През този период на "Тянгун" ще бъдат доставени два нови лабораторни модула, съответно през юли и октомври. След като те бъдат инсталирани, станцията ще придобие замислената си форма на буквата Т.

Стартира поредната китайска космическа мисия

В края на престоя си тримата тайконавти ще съжителстват между три и пет дни със своите колеги от следващия китайски космически кораб, който ще бъде изстрелян към "Тянгун" - "Шънчжоу-15".

Днешният пуск бе предаван на живо по китайската държавна телевизия. Това свидетелства за нарастващата увереност на Китай във възможностите на неговата космическа програма, която е представяна като знак за технологичния напредък и глобалното влияние на страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Китай изпрати за първи път човек в космоса през 2003 г., ставайки едва третата държава, направила това сама, след бившия Съветски съюз и Съединените щати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4024 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
браво

2022.06.06 | 00:06

3
дръжте фронта

2022.06.05 | 17:49

1
запада е аут, китай превзе космоса
Йелон Муск

2022.06.05 | 19:51

2
ахахахахахахаха

Добави коментар

Водещи новини