Започна Пролетния панаир на занаятите в Пловдив

  • 19 май 2022 16:07

  • 892
  • 0
Започна Пролетния панаир на занаятите в Пловдив
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В Пловдив започна Пролетния панаир на занаятите, съпътстван от Пленер "Калоферска дантела-минало и бъдеще". Той е разположен на ул. "Д-р Вълкович", ул. "11-ти август" и ул. "Станислав Доспевски", пресечки на Главната улица в града и ще продължи до 22 май. Организатор е Регионалната занаятчийска камара (РЗК) - Пловдив.

Майстори занаятчии от цялата страна ще представят свои авторски творби, заяви Албена Халачева от РЗК пред БТА.

Празникът на Асеновград: Вълни от емоции и хора, зажаднели за събития

Панаирът представя художествена обработка на дърво, шапкарство, свещолеене, иконопис, плъстене, шекерджийство и други. Работилници по свещолеене, плъстене, грънчарство и рисуване на декорации върху дърво ще дадат възможност на децата да опитат да изработят собствено изделие, каза Халачева. Кожени изделия, накити, изработени от различни материали и арт керамика могат да бъдат видени по щандовете на главната улица.

Уникална техника за плетене със совалки, изключително фина и красива, ще демонстрират участниците в Пленера, който ще се проведе на 21 и 22 май, каза Халачева. По думите й майсторите ще представят стари модели на традиционната калоферска дантела.

От занаятчийската камара обявяват фото конкурс „Улови занаята”. Той ще "търси" най-хубавата снимка, запечатала творчески момент от Пленера.

Официалното откриване на панаира е днес от 18:00 часа на стълбите „Пловдив 2019” с музикална програма с участието на възпитаници на СУ ”Св. св. Кирил и Методий” в професия „Танцьор” и гайдарят Иван Карабетев.

Мая Йорданова
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини