Над 2000 са регистрираните вековни дървета в България, Гранитският дъб е най-старото от тях

  • 12 февруари 2022 07:00

  • 2635
  • 0
Над 2000 са регистрираните вековни дървета в България, Гранитският дъб е най-старото от тях
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Над 2000 са вековните дървета, включени в специалния регистър на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), сочи справка в регистъра. Той се поддържа в електронен вариант от 2011 г. и в него има кратка информация за вида и мястото, на което се намират дърветата. Всяко дърво е и с уникален идентификационен код. Най-старото вековно дърво е Гранитският дъб, съобщи за БТА Вяра Атанасова - главен експерт в министерството. Първото обявено вековно дърво у нас пък е Байкушевата мура, което е вписано през 1940 г.

Най-старото дърво в България

Най-старото дърво в България е Гранитският дъб, който е на близо 1700 години. Намира се в землището на село Гранит, Стара Загора. Обявено е за вековно през 1967 г. Още тогава обаче състоянието му не е било добро. Сега има само един жив клон, каза за БТА кметът на селото Веселина Ракаджиева. Мястото около дървото е оградено, преди време е направена нужната конструкция. В кметството обсъждат дали трябва да се махне бръшлянът, който е обвил дъба. Внушителното дърво привлича туристи, които идват в селото само заради него.

Кога едно дърво се обявява за вековно

Обявяването на вековните дървета става съгласно закона за биологичното разнообразие. Предложение за включване в регистъра се прави първо до съответната Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), в чийто обхват се намира растението. Между инспекцията и собственика на имота, в който може да се намира дървото, се подписва протокол. Експертите правят оглед, преценяват състоянието на дървото и изпращат информацията до министерството. Заповедта за обявяване на дърво като вековно се подписва от министъра.

Учени: Мравки лекуват ранените дървета

Изваждането от регистъра става при констатация, че дървото е изсъхнало, унищожено или невъзстановимо увредено. Има неправилно разбиране, че когато едно дърво бъде заличено от регистъра, то ще бъде отсечено, каза Атанасова

Нейният съвет е да не се правят предложения в регистъра да се вписват дървета в недобро състояние. По думите ѝ дори видимо здрави дървета може да са увредени отвътре.

Дърветата в градска среда са по-застрашени от външно влияние и затова много внимателно трябва да се подбират тези, предложени за регистъра. Дори да не е защитено дадено дърво, то попада под режимите за Наредбата за дълготрайната растителност. Не може всеки, който си реши, да отсече дърво, подчерта експертът. Независимо дали е в частен имот, пак се изисква становище от съответната община, добави тя. Атанасова даде пример, че често се премахват орехи, които са към Закона за опазване на селскостопанското имущество.

Грижата за вековните дървета

Задължението за грижата е на собствениците, в чийто имот се намира дървото. Всичко се съгласува с РИОСВ, дори кастренето на дървото. При целенасочено увреждане инспекцията може да наложи глоби.

Според Димитър Захариев от Асоциацията на арбористите в България грижата за вековните дървета трябва да се извършва изключително внимателно.

Арбористите са обучени да се грижат за дървета. Има неща, които с годините се променят в самите дървета, което налага арбористичната помощ да е много прецизна. Законовата рамка пази, но трябва да бъде оптимизирана, коментира той.

По думите му трябва да се засили експертизата при опазването на вековните дървета.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини