Коралите са обречени на изчезване

  • 02 февруари 2022 16:52

  • 730
  • 0
Коралите са обречени на изчезване
© Pixabay

Кораловите рифове, необходими за оцеляването на половин милиард души, е твърде вероятно да са обречени на изчезване заради глобалното затопляне, дори ако целите на Парижкото споразумение бъдат постигнати, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново проучване.

При средно покачване на температурата с 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива - най-амбициозната цел на Парижкото споразумение от 2015 г., повече от 99 процента от коралите не биха могли да се възстановят от все по-честите вълни от морски горещини, смятат авторите на проучването, публикувано в сп. "PLOS Climate".

Според изследователите, които са използвали изцяло ново поколение климатични модели, анализиращи океаните с разделителна способност от един квадратен километър, при затопляне с 2 градуса по Целзий, смъртността им ще бъде 100 процента.

"Суровата действителност е, че няма безопасен праг на затопляне за кораловите рифове, които са дом на една четвърт от морския живот", коментира водещият автор на изследването Адел Диксън от университета на Лийдс, Великобритания.

Учени съставиха подробна карта на коралите в света

"Дори и 1,5 градуса по Целзий са твърде много за екосистемите, които са на първа линия на затоплянето", отбелязва Диксън.

Целта на Парижкото споразумение е да ограничи затоплянето под 2 градуса по Целзий, по възможност и под 1,5 градуса по Целзий.

На фона на нарастващия топлинни вълни, бури и наводнения на планета, която досега се е затоплила с около 1,1 градуса по Целзий, прагът от 1,5 градуса по Целзий де факто се е превърнал в основна цел. Според последния доклад на експертите по климата (IPCC) той може да бъде достигнат още около 2030 г.

В предишния си доклад от 2018 г. Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени прогнозира изчезването на 70 до 90 процента от коралите при покачване на температурата с 1,5 градуса по Целзий и на 99 процента при покачване с 2 градуса по Целзий.

Според резултатите от новото проучване тези оценки са твърде оптимистични.

"Изследването ни показва, че коралите по света ще бъдат още по-застрашени от изменението на климата, отколкото смятахме", казва Адел Диксън.

След епизод на избелване, свързан с повишаването на температурата на водата, рифовете обикновено се нуждаят от поне десет години, за да се възстановят, ако всички други фактори, като например качеството на водата, са "оптимални", отбелязва Мария Бергер, друг автор на проучването.

Затоплянето, в резултат на което се увеличават морските горещи вълни, прави това време за възстановяване невъзможно.

"Според нашите изчисления при повишаване на температурата с 1,5 градуса по Целзий над 99 процента от кораловите рифове ще бъдат изложени на непоносим топлинен стрес, а при покачване с 2 градуса по Целзий - 100 процента", казва изследователката.

Според последните проучвания, в резултат на затоплянето и замърсяването 14 процента от коралите са изчезнали между 2009 и 2018 г., превръщайки ярките подводни пейзажи с цветове и живот в гробища с избелели скелети.

През последните 25 години Големият бариерен риф в Австралия е претърпял пет големи епизода на избелване.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
730 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини