-
24 декември 2021 13:41
- 1591
- 0
Приглушеното осветление в трапезарията може да e ключът към невероятния вкус на коледната пуйка, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от университета на Мъри, Кентъки, са проучили ефекта от нивата на заобикалящата светлина върху насладата от храната.
Въз основа на направените експерименти изследователите са установили, че приглушеното осветление "влияе подсъзнателно на възприятията" и кара мозъка да мисли, че сладката или солената храна има по-добър вкус.
Ефектът обаче изглежда по-слаб, когато се консумират храни, които съчетават множество вкусове - като например сладко-кисели азиатски блюда.
Откритието противоречи на проучване, публикувано през 2020 г., според което приглушената светлина в ресторанта всъщност може да влоши вкуса на храната.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Томислав Дончев: Ако една връзка стане невъзможна, кой е виновен - който я прекратява или който я е направил невъзможна?
28 март 202419:00
Кои са подводните камъни пред избора на служебна власт?
28 март 202422:52
Проф. Пламен Панайотов: Не ми е ясно как може някой насила да бъде назначен за министър-председател
28 март 202418:17
"Сиела Норма": Не сме правили избори 2 в 1, флаш паметите не са надеждни за архивни данни
28 март 202421:19
Тежка катастрофа между кола и мотори в София, моторист е с опасност за живота
28 март 202420:22
Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"
28 март 202420:25
Водещите новини! Европейската прокуратура нищи измами в български ски курорт. Мъж се опита да нахлуе в президентството (и още…)
28 март 202419:01
Зеленски към САЩ: Бързото одобряване на военна помощ е жизненоважно
28 март 202421:11
Русия: Терористите, осъществили атентата в Москва, са финансирани от Украйна
28 март 202419:55