Тази вечер започва Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар

  • 28 ноември 2021 13:52

  • 1696
  • 0
Тази вечер започва Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар
© Pixabay

Тази вечер започва празникът Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар. Днес даваме началото на осемдневното чудо на светлината, съобщават от Централния израилтянски духовен съвет. Ханукалната вечер носи послание за мир, отговорност и за по-добро бъдеще.

"В продължение на осем дни честваме героичната победа на макабейците през 165 г. преди новата ера, с която те не само възстановяват владение върху Йерусалим, но и печелят свободата да почитат в Храма, както е според традициите, единствения Бог. Със символичното запалване на една свещ всяка вечер, се опитваме да предадем чрез пламъците смелост, вяра и сили за работата ни в посока на това светът, в който живеем, да става по-добър", отбелязват от Централния израилтянски духовен съвет.

Софийската синагога осъмна със скандални послания

Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. преди Христа) по еврейския календар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за един ден, но благодарение на чудо, маслото горяло цели осем дни, докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените, докато в последния осми ден и осемте свещи вече са запалени.

В действителност свещникът за Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Свещникът за Ханука се нарича ханукия.

Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни.

Радина Лазарова
1696 0

Водещи новини