Учени документираха образуването на подводен вулкан край брегове на Африка

  • 21 октомври 2021 18:36

  • 3365
  • 2
Учени документираха образуването на подводен вулкан край брегове на Африка
© Getty Images (архив)

Учени успяха в документират образуването и характеристиките на подводен вулкан край източните брегове на Африка, съобщи сайтът Физ.орг. Екипът от изследователи от различни френски институции описва вулкана като най-голямото подводно изригване, регистрирано някога. Изследователите установяват шум, идващ от дълбините на морето, още през пролетта на 2018 г. 

Измервателните уреди показват, че нещо се подготвя под морското дъно между Малави в Африка и Мадагаскар, близо до френския остров Майот.

Заинтригуваните учени разполагат множество сеизмографи под морското дъно и наблюдават мястото със сонарни инструменти. В следващите няколко месеца екипът записва хиляди вибрации, като някои от тях идват от 20 до 50 километра под морското дъно - много по-голяма дълбочина от очакваната. Разглеждайки данните и изображенията, изследователите констатират, че на дъното на океана се е образувала вулканична планина, както и че тя продължава да расте. Учените продължават да следят новия вулкан и да събират данни за него, предава БТА.

Когато изригването приключва, френските учени вече разполагат с достатъчно информация, за да разберат как се е образувал вулканът. Процесът започва като голяма магмена камера в мантията точно под кората. След това тектоничното движение разчупва скалата, позволявайки на магмата да се издигне и да образува нещо като дига. Тази първоначална дейност води до множество трусове. Магмата се изкачва до морското дъно и достига водата, като изстива и се втвърдява върху другите слоеве.

Накрая вулканът достига височина от 820 метра. Според изчисленията на учените обемът на изхвърлената лава от новия вулкан е приблизително пет кубически километра - което го прави най-голямото подводно изригване, регистрирано досега. Изследователите предполагат, че е възможно вулканът да изригне отново в близко бъдеще или да се активизират други в околността. Те продължат да наблюдават целия район, за да видят какво може да се случи по-нататък.

Обобщените данни от изследването на френските учени са публикувани в специализирано издание "Нейчър джиосайънс".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3365 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.21 | 20:40

2
Вулкан ще изригне много скоро в Европа, казал е Нострадамус!А Ванга е казала, че Европа ще гори
...

2021.10.21 | 19:54

1
taka e . jiv organizum e zemiata , logi4no e

Добави коментар

Водещи новини