Египетските лешояди, които тази година са излюпени и напуснали успешно гнездата, са 18

  • 18 октомври 2021 15:05

  • 16596
  • 0
Египетските лешояди, които тази година са излюпени и напуснали успешно гнездата, са 18
© pixabay

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ представи резултатите от кампанията за охрана на гнезда на египетски лешояди за 2021 г. В периода между 9-и и 28 август за девета поредна година се е организирала акцията, посочват от Дружеството.

Този сезон необходимите средства за нея са били събрани, благодарение на дарители от цялата страна, които са подкрепили пазителите на вида в най-уязвимия период за малките - този на първия полет.

В охраната на гнездата през 2021 са се включили осем души, които са пазили осем от гнездата на емблематичната птица в Източните Родопи. Успешно отгледаните и напуснали гнездата малки са 14 - 63 процента от младите египетски лешояди в района.

В Северна България трима пазители са наблюдавали три гнезда на вида с четири успешно отгледани птици, които са всички малки на египетския лешояд в тази част от страната.

По време на охраната едно малко в Източните Родопи, което е било неактивно и е давало сигнали, че не се развива добре, е било взето от гнездото и транспортирано в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Други две млади птици в Северна България са били прибрани от екип на БДЗП, Зелени Балкани и зоопарка в Прага, заради прекалено ранната си възраст, която не би им позволила да излетят навреме. Те ще бъдат доотгледани в Спасителния център и ще бъдат пуснати в дивата природа по метода на отложеното освобождаване, като част от програмата на LIFE проекта "Нова надежда за египетския лешояд" за подсилване на популацията на вида на Балканите.

Транспортът на участниците до всички осем точки за наблюдение на гнездата е общо 2 356 км. Осъществен е превоз на едната млада птица и на един бедстващ белоглав лешояд до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, направени са целево три подхранвания на двете площадки на БДЗП в Маджарово и Студен кладенец.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици, казват от БДЗП.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
16596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини