Астрономи твърдят, че на Венера никога не е имало океани

  • 15 октомври 2021 17:26

  • 1289
  • 0
Астрономи твърдят, че на Венера никога не е имало океани
© pixabay

Астрономи твърдят, че на Венера никога не е имало океани, защото температурата на планетата винаги е била прекалено висока, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Това означава, че там не е съществувал живот.

Астрономите, ръководени от Мартин Турберт от университета на Женева са стигнали до този извод с модели и симулации. Те показват, че Венера никога не е била като Земята. Облаци може да са се образували там преди четири милиарда години само на нощната страна. Те не само са пречели на слънчевите лъчи да достигне до повърхността, но и са създавали силен парников ефект и температурата се е покачвала още повече.

Наричат Венера близначка на Земята, но температурата там достига 460 градуса по Целзий, налягането е 92 пъти по-високо, а атмосферата е съставена от въглероден двуокис и сярна киселина. Съществува теория, че преди няколко милиарда години климатът на Венера е бил много по-мек и е възможно да са съществували океани, но след това условията са се променили.

Дори преди милиарди години, когато Слънцето е било много по-слабо, повърхността на Венера е била твърде гореща за течна вода. Планетата е била покрита с магма. Докато на Земята водата е падала като дъжд от облаци, на Венера заради парниковия ефект от тях, тя е оставала като пара.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини