В Нидерландия разработват лазерна технология за безболезнени инжекции

  • 13 октомври 2021 16:47

  • 585
  • 0
В Нидерландия разработват лазерна технология за безболезнени инжекции
© Pixabay

Изследователи в Нидерландия разработват лазерна технология за "практически безболезнени" инжекции без игли, която ще допринесе за преодоляване на страховете при ваксиниране, съобщиха БТА и Ройтерс.

Устройството "Бабъл гън" ("Bubble Gun") използва лазер, за да вкара миниатюрни капчици през външните слоеве на кожата, каза авторът на идеята Дейвид Фернандес Ривас, преподавател в университета на Твенте и изследовател в Масачузетския технологичен институт.

Процедурата е по-бърза от ухапване от комар и "не бива да причинява болка", защото не се засягат нервните окончания на кожата, поясни той и добави, че това трябва да се изследва по-задълбочено.

"В рамките на милисекунда стъкленицата, която съдържа течността, се затопля от лазера, в течността се създава балонче, което изтласква течността със скорост поне сто километра в час", каза той в интервю от лабораторията си. "Това ни позволява да проникнем през кожата без нараняване. Не наблюдаваме рана или входна точка".

Той очаква откритието му не само да съдейства за това повече хора да се ваксинират, но и за предотвратяване н риска от заразяване със замърсени игли, както и за намаляване на болничните и медицински отпадъци.

Тестовете на новата технология върху тъканни проби са извършени с 1,5 млн. евро грант от ЕС. Ривас каза, че този месец ще кандидатства за финансиране за тестове върху доброволци. Той уточни, че нов стартъп в сътрудничество с фармацевтичната индустрия ще извърши тестовете и ще се заеме с маркетинга на "Бабъл гън". 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини