Автомобилът на принц Чарлз използва гориво, произведено от вино и сирене

  • 12 октомври 2021 13:42

  • 822
  • 0
Автомобилът на принц Чарлз използва гориво, произведено от вино и сирене
© Getty Images (архив)

Автомобилът на принц Чарлз използва гориво, произведено от вино и сирене, за да щади околната среда, писа в. "Гардиън", предава БТА.

Британският престолонаследник се похвали, че неговият "Астън Мартин" се движи с "излишък от английско бяло вино и суроватка от процеса на производство на сирене". Той обяви това в навечерието на годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

Странното решение на принц Чарлз да декарбонизира своя "Астън Мартин", като използва смес от биоетанол, направен от отпадъци от сирене и вино, не трябва да се възприема като сериозен начин за справяне с проблема, смята Грег Арчър, директор на британското подразделение на европейската организация, бореща се за чист въздух "Ти енд И" (T&E).

Според него употребата на биогорива причинява повече вреди, отколкото ползи, защото "стимулира обезлесяването и промяната в използването на земята, което задълбочава климатичната криза".

Колата, която принц Чарлз притежава от пет десетилетия, всъщност е преобразувана да се движи с горивна смес, съставена от 85% биоетанол и 15% безоловен бензин, уточнява в. "Гардиън".

Доктор Крис Малинс, експерт по алтернативни горива, определя като "бутиково" решението с колата на британския престолонаследник.

Природозащитниците подчертават необходимостта да се шофира по-малко и да се премине към електрически превозни средства с батерии, използващи възобновяема енергия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини