Босненец построи въртяща се къща, защото съпругата му искала разнообразна гледка

  • 11 октомври 2021 17:43

  • 2751
  • 1
Босненец построи въртяща се къща, защото съпругата му искала разнообразна гледка
© Pixabay

Босненец построи въртяща се къща, за да удовлетвори желанието на съпругата си за разнообразна гледка през прозореца, съобщава Асошиейтед прес.

Макар да не може да се мери с Тадж Махал, семейната къща в малкия босненски град Сърбац също представлява своеобразен паметник на любовта, отбелязва агенцията. Сградата е построена от 72-годишния Воин Кусич за съпругата му Любица.

Постройката със зелена фасада и червен покрив може да направи пълен кръг от 360 градуса, предава БТА.

"След като достигнах напреднала възраст и децата ми поеха семейния бизнес, най-накрая имах достатъчно време, за да изпълня желанието на съпругата си "да може да променя изложението на стаите в къщата си, когато поиска", споделя Кусич.

Къщата се върти около седемметрова ос, проектирана от Кусич, а гледката се изменя от нива с царевица и земеделска земя към гори и река при желаната скорост. При най-бавния темп къщата може да направи пълен кръг за 24 часа, а при пълна скорост постига това за 22 секунди, обясни босненецът пред Ройтерс.

Проектът е отнел на мъжа шест години, като се изключи времето на престоя му в болница поради здравословен проблем. По думите му тя е по-устойчива на земетресения от стационарните жилища.

Борислава Борисова
2751 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Koko

2021.10.11 | 20:22

1
Bravo,imalo i maze na zenite si

Добави коментар

Водещи новини