Учени обясняват причината за любовта на котките към лова

  • 04 октомври 2021 11:29

  • 1224
  • 0
Учени обясняват причината за любовта на котките към лова
© Pixabay

Учени от университета на Ексетър, Великобритания, са направили проучване, в рамките на което са установили защо котките обичат да ловуват, пише сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

Екипът под ръководството на д-р Марина Чекети е изходил от предишно изследване, според което собствениците са на мнение, че питомците им ловуват, за да си набавят храна.

Котките се плашат от дрехи с миризмата на собствениците им

За целите на настоящото проучване специалистите са направили изотопен анализ на мустаците на котки, тъй като те "издават" предимно с каква храна се храни животното.

Анализът е показал, че 96 процента от общата диета на котките се състои от "домашна" храна, която те получават от своите стопани. Само 3-4 процента от менюто им е съставено от протеини от диви животни.

Следователно, набавяйки си храна чрез лов, писаните в повечето случаи не я ядат, а ако я скрият е малко вероятно да се върнат, за да си я вземат.

Котките не обичат да се трудят заради храна

Според учените най-вероятно повечето котки са "привързани" към лова чисто въз основа на инстинкти, тъй като в някои свои навици и поведение те силно наподобяват хищниците.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини