Пилотирани мисии до Марс са възможни, ако не са за повече от 4 години

  • 04 септември 2021 12:53

  • 1692
  • 3
Пилотирани мисии до Марс са възможни, ако не са за повече от 4 години
© Getty Images (архив)

Изпращането на хора на Марс ще изисква от учените и инженерите да преодолеят множество технологични препятствия и теми за безопасността. Един от тях е огромният риск от слънчевата радиация, звездите и галактиките, пише електронното издание "Медикъл Експрес".

Международен екип изследователи на космоса публикува неотдавна в сп."Спейс уедър" статия, в която отговаря на въпросите, свързани с ефекта от радиацията върху хората на Марс и дали продължителността на мисиите може да предпази хора от облъчване.

Според изследването хората би трябвало да могат безопасно да пътуват до и от Марс, ако космическите им апарати са с достатъчно покритие и ако продължителността на престоя на Червената планета е по-кратък от четири години. Учените определят, че най-подходящото време за излитане от Земята е в момент на пик на слънчевата активност, предаде БТА.

"Средната продължителност на полет до Марс е около девет месеца, така че в зависимост от времето на изстрелване и наличното гориво, е възможно пилотирана мисия да стигне до Марс и да се върне на Земята за по-малко от две години", каза Юри Шприц, геофизик от университета на Калифорния Лос Анджелис и съавтор на изследването.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1692 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.05 | 15:21

2
Без магнитно поле ще има радиация и смърт
Говорих с готвен

2022.10.11 | 12:43

3
За космонавт българин, каза, че най-големият проблем е радиацията, и че скоро няма да има навлизане в дълбокия космос
...

2021.09.04 | 22:21

1
zvu4i kato nestabilno oceniavane na situaciata

Добави коментар

Водещи новини