-
01 септември 2021 11:51
- 909
- 0

Ново поколение бири с по-изразен аромат и вкус на хмел предизвиква голям интерес сред любителите на пивото.
Ето защо проф. Габриела Маринова и екип от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) експериментират с допълнително охмеляване на кехлибарената напитка. Резултатите от тяхното изследване показват, че умереното обогатяване на бирата с хмел със 120 mg/l α-киселини е благоприятно за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото и подобрява неговите качества. В същото време при охмеляване с 200 mg/l α-киселини, поради специфики на технологичния процес, не е установено съществено повишение на съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени.
Основните фактори, с които пивоварите се съобразяват при избора на хмел, са спазването на стила и традициите, но също така се взема предвид как хмелът допълва другите характеристики на пивото, като малц, вторични продукти от ферментацията и минералния състав на напитката. Всъщност хмелът е този, който определя до голяма степен типичните й качества - горчивия вкус, аромата и стабилността на пяната. Той балансира сладостта на малца, разнообразява вкуса и аромата и създава комплекс от сензорни усещания, произтичащ от взаимодействието на множество летливи съединения. Ето защо смесването на хмеловете и етапът на добавянето им към пивото са ключови и дават неограничени възможности за постигането на различни вкусове и аромати. Обикновено няколко грама хмел са достатъчни и с решаващо въздействие върху добре дефинираните характеристики на бирата.
За целите на настоящото проучване, при охмеляването на пивната мъст, са вложени хмелов гранулат от горчив сорт хмел и два хмелови гранулата от ароматни сортове хмел. И трите сорта хмел са висококачествени и са отгледани в България. Ферментационните опити са проведени с два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ. В процеса на изследването става ясно, че по-високата степен на охмеляване на пивната мъст не води до смущения в развитието и размножаването на дрождите. Не са установени отклонения в нормалните параметри на ферментационния процес. Едното от пивата има по-добра дегустационна оценка от второто, което се отличава с по-силна горчивина и по-груб вкус, но и двете са с отлични за консуматорите органолептични свойства.
Във връзка с изследването е направено и отделно проучване на пиво с добавени аромати от хмелово етерично масло. Резултатите от него не показват съществени изменения на физико-химичните свойства на бирата, още повече, че използването на тези аромати е лесно и удобно. Те оказват незабавно въздействие и допринасят за фино настройване на възприятието на консуматора за пенливата напитка. „Научните изследвания върху хмеловото масло са интензивни и всяка година се появяват нови открития. През 2008 г. голямо проучване в Япония върху тези масла идентифицира 485 хмелови съединения, като се предполага, че те са повече от 1000. Общо обаче е становището, че чудесният аромат и вкус на хмел, вероятно се дължи на синергичната комбинация от съединения на маслото и продуктите от тяхното окисление. Някои от тях дори още не са открити“, коментира проф. Габриела Маринова и добави, че благодарение на партньорството със Съюза на пивоварите научните изследвания в областта на приложната наука имат голямо значение за иновативното развитие на пивоварството и продуктовото портфолио на компаниите.
Научните проучвания за допълнително охмеляване на пивото не са случайни. Хмелът е уникална комбинация от алфа - и бета-горчиви киселини, етерично масло, полифеноли, естрогени, танини, витамини, минерали и др. Главният фенилфлавоноиден компонент – ксантохумолът има антивирусни, противовъзпалителни и противомутагенни свойства и е един от най-силните антиоксиданти.
Изследването на проф. Маринова и нейния екип е пример за приноса на българските учени към традициите на пивоварната наука, която тази година отбелязва своята 65 годишнина.
Свързани новини

Ползите за здравето от бирата
25 май 202111:37

Неочаквани научни факти за жените и бирата
23 март 202111:56

Бирата обединява хората и създава добро настроение
10 декември 202012:08

Бирата съдържа пробиотици и мотивира спортуването
25 август 202012:12

Глобалното затопляне застрашава вкуса на бирата
24 август 202013:39

Бирата може да подобри концентрацията
08 юни 202010:46
)
Черно море удари Ботев (Пд) и чака новини от Разград
,fit(968:545))
Берое игра, а ЦСКА 1948 се мъчи, "заралии" изпуснаха "червените" под Аязмото
)
Манчестър Юнайтед зарадва "Олд Трафорд" с най-убедителната си победа от началото на сезона
,fit(968:545))
Ювентус отново не впечатли, но взе своето срещу Лече
,fit(968:545))
Байерн без проблеми за Купата на Германия в нощта на дебютите
)
Барселона се спаси от страхотен срам срещу отбор от дъното, но не стигна до пълен обрат
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини

Председателят на ЦИК: В избирателните комисии много да внимават при броенето на гласовете
26 септември 202318:48

Кирил Петков: Днес постигнахме една мечта
26 септември 202320:24

Дончев за идеята държавата да плаща 10% на всеки, който разкрие укрит данък: Ползата ще е двойна
26 септември 202320:58

Корнелия Нинова: Хвърляйки се да брани ДАНС, президентът Радев закопа службата още по-дълбоко
26 септември 202318:29

Специалистът по църковно право проф. Дилян Николчев: Агенти на КГБ е по-голямата част от Светия Синод на Русия
26 септември 202318:07

Водещите новини! Комисията по отбрана одобри изпращането на ракети на Украйна. Асен Василев: Пари има, въпросът е да се изхарчат правилно (и още…)
26 септември 202319:38

Европрокуратура разследва измами с еврофондове у нас, задържани са трима
26 септември 202318:22

Братът на барикадиралия се в София мъж: Не е опасен
26 септември 202321:19

Руски апелативен съд потвърди присъдата на Навални за екстремизъм
26 септември 202319:47