Светлинното замърсяване допринася за намаляването на насекомите

  • 26 август 2021 14:12

  • 587
  • 1
Светлинното замърсяване допринася за намаляването на насекомите
© Pixabay

Светлинното замърсяване от уличното осветление може да допринася за "тревожното" намаляване на насекомите от няколко десетилетия, съобщиха БТА и АФП.

Британско изследване установи, че изкуственото осветление на улиците нарушава поведението на нощните пеперуди и намалява броя на гъсениците наполовина.

Най-лошо влияние имат модерните улични лампи със светоизлъчващи диоди.

Факторите за намаляването на насекомите са сложни и разнообразни. То се дължи също на загуба на хабитат, климатични промени, пестициди, замърсяване на околната среда.

Британските специалисти, работещи за благотворителна организация за опазване на пеперудите, твърдят, че тяхното изследване е най-силното доказателство досега, че и светлинното замърсяване може да е пагубно за насекомите с последици за птиците и други животни, които се хранят с тях.

Те препоръчват светлината от уличните лампи да бъде намалявана след полунощ и да се използват цветни филтри срещу най-вредните дължини на вълните.

В изследването са участвали учени от университета в Ню Касъл, както и на британския център по екология и хидрология.

Борислава Борисова
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХХХ

2021.08.26 | 14:38

1
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО

Добави коментар

Водещи новини