Eкспедиция установи колко са делфините в Черно море

  • 03 август 2021 15:03

  • 2231
  • 1
Eкспедиция установи колко са делфините в Черно море
© Pixabay

Лятната експедиция на "Зелени Балкани" за проучване на популациите на морски птици и бозайници в българските териториални води на Черно море се състоя в периода от 27 юли до 1 август. Регистрирани са 72 наблюдения с общо 211 делфина. Това съобщиха от природозащитната организация.

Експедицията е част от програмата на сдружението за проучване и опазване на китоподобните бозайници в нашето море, в рамките на която регулярно се извършват подобни експедиции вече пета поредна година. Целта на тези проучвания е да се попълни липсата на данни за тези морски обитатели, които да послужат за оценка на състоянието на техните популации и въвеждането на адекватни и ефективни мерки за опазването им.

Един от най-деликатните моменти при планирането на всяка една експедиция е съобразяването с метеорологичната обстановка и най-вече вятъра, който, за разлика от сушата, в морето рядко липсва, посочват от "Зелени Балкани". Това понякога налага прекъсване на плаването, поради влошаване състоянието на морето, което води до невъзможност за извършване на наблюдения, или преместване в друг участък от крайбрежието с по-подходящи условия. Всичко това, ежеминутно съгласувано с капитана на плавателния съд и екипажа, прави възможно експедицията да се направи възможно най-компактно, в най-кратък период от време. А това е едно от много важните условия при последващото анализиране на данните, сочат изследователите.

По време на тази експедицията екипът на "Зелени Балкани" е изминал на борда на яхтата "Калиакрия" общо 440 километра. Регистрирани са били 72 наблюдения на делфини с общо 211 индивида, от които 46 на муткури, 17 на афали, 8 на обикновени делфини и при едно от наблюденията не е бил установен видът на наблюдаваните китоподобни.

Направило е впечатление неравномерното разпространение на видовете, хранителните миграции на муткури по южното крайбрежие, както и по-големите и зрелищни групи на афали с около 20 индивида и обикновен делфин с 13 индивида.

По-слаби са резултатите при птиците, в сравнение с предишни експедиции, отбелязват от организацията. Най-много наблюдения са регистрирани на вида малка чайка /Larus minutus/. А сред по-интересните наблюдения са тези на хранещи се морелетници, чието поведение на преследване и отмъкване на плячката на рибарки и други чайки е доста зрелищно, група средиземноморски буревестници /Puffinus yelkouan/, които се срещат по-рядко в Черно море през лятото, а също и на асоциирано поведение на хранещи се чайки и делфини.


Последвайте канала на

Борислава Борисова
2231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.03 | 17:24

1
А през шейсетте години комунистическото правителство се хвалело, че са избили милион и половина делфини зарази месото. Стреляли са ги със карабини от рибарските кораби и по магазините са продавали месото им. Така пише във един стар учебник по ихтиология на Техникума по морски и океански риболов в Бур/гас.

Добави коментар

Водещи новини