ЮНЕСКО реши да не включва Големия бариерен риф в списъка на застрашените обекти

  • 23 юли 2021 18:23

  • 1060
  • 0
ЮНЕСКО реши да не включва Големия бариерен риф в списъка на застрашените обекти
© pixabay

Големият бариерен риф поне засега няма да бъде включен в списъка със застрашени обекти на световното наследство, след като комитет на ООН днес реши да отложи гласуването си на фона на интензивно лобиране от страна на Австралия, съобщават световните агенции.

Решението беше взето на онлайн среща във Фучжоу, Китай. Повечето от страните-членки на комитета подкрепиха Австралия.

Комитетът на ЮНЕСКО миналия месец препоръча Големият бариерен риф да бъде класифициран като застрашен, предизвиквайки гневен отговор от Австралия.

Отчаяно целяща да избегне смущаващата класификация за популярната туристическа дестинация, която привлича около 5 милиона души всяка година и поддържа близо 70 000 работни места, австралийската министърка на околната среда Сюзън Лей пътува до повече от дузина страни през последните седмици, за да осигури подкрепа.

Говорейки преди решението на комитета, Лей увери групата от 21 страни, които членуват в него, че Канбера е решена да се справи с климатичните промени - един от ключовите фактори за първоначалната препоръка.

"Всеки австралиец инвестира сериозно в защитата на нашия бариерен риф", каза Лей на виртуалната среща.

Малко след това членовете на комисията се съгласиха с поправка, според която въпросът ще бъде разгледан на следващата сесия. Австралия ще трябва да изготви актуализиран доклад за състоянието на рифа до февруари 2022 г., когато може да последва гласуване дали обектът да бъде класифициран като застрашен.

Екологични групи разкритикуваха решението. "Това е победа за едно от най-циничните лобистки усилия в най-новата история", каза Дейвид Ритър, главен изпълнителен директор на "Грийнпийс Австралия". "Това не е постижение - това е ден на позор за австралийско правителство", допълни той.

Австралия е един от водещите замърсители с въглероден диоксид в света на глава от населението, но правителството на страната твърдо подкрепя индустриите за изкопаеми горива, заявявайки, че по-строгите действия по отношение на емисиите биха стрували работни места.

Уникалният риф край източния бряг на Австралия се простира на повече от 340 000 квадратни километра. Той е смятан за едно от най-спиращите дъха природни чудеса на Земята, но е на ръба на колапса: три опустошителни избелващи събития през последните пет години, както и индустриализацията по крайбрежието, му нанесоха сериозни щети.

През последните десетилетия рифът беше силно засегнат от човешки дейности, по-специално от замърсяването на морската вода от туристически и индустриални обекти. В резултат на това морските костенурки имат в кръвта си химикали, попаднали във водата под формата на козметика, лекарства и промишлени отпадъци.

Значително количество земеделски торове и фитосанитарни препарати, използвани в частност при отглеждането на захарна тръстика, също навлизат в рифовите води от брега. Щетите са причинени и от драстично увеличаване на популацията на вид коралоядни морски звезди. Неблагоприятно влияние върху рифа оказват също тропическите урагани и гръмотевични бури.

Борислава Борисова
1060 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини