Ливърпул изключен от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

  • 21 юли 2021 15:45

  • 1424
  • 0
Ливърпул изключен от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
© Pixabay

Град Ливърпул бе изключен от списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Причината са дейностите по крайбрежието.

Решението беше взето с тайно гласуване на членовете на комитета за световно наследство, които заседават виртуално в Китай. От световната организация бяха предупредили, че строителните дейности, сред които е и изграждането на нов стадион на футболен клуб "Евертън", водят до "необратима загуба", предаде БТА.

Кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън определи решението на комитета като "неразбираемо". "Нашият обект на световно наследство никога не е бил в по-добро състояние, след като се възползва от стотици милиони британски лири инвестиции в десетки сгради и в публичния сектор", каза тя. Андерсън обяви, че заедно с правителството ще проучи дали градът може да обжалва решението, което е взето, след като "за последен път преди десет години екип на ЮНЕСКО е посещавал града, за да го види с очите си".

Досега ЮНЕСКО е изключвала само два обекта от списъка, който съществува от 1978 г. Това са резерватът за арабски орикс в Оман, изключен през 2007 г. и долината на Елба в района на Дрезден, Германия, през 2009 г. Ливърпул бе включен през 2004 г. заради историческия си принос като голям търговски център на някогашната Британска империя и архитектурните си забележителности.

Властите в Рим забраниха влизането на круизни кораби във Венеция

Австралия вероятно е получила достатъчно подкрепа, за да отложи за 2023 г. гласуване на комитета по въпроса дали да определи Големия бариерен риф като застрашен природен обект, предаде междувременно ДПА.

Страната е внесла поправка в предложения текст, според която въпросът ще бъде разгледан на следваща сесия и е получила подкрепа от 12 от 21-те страни-членки на комитета. Правителството в Канбера направи всичко по силите си, за да предотврати определянето на Бариерния риф като застрашен обект, което би накърнило имиджа на това природно чудо, носещо икономически ползи на страната. Австралия кани на посещения чужди дипломати, включително и от страни, които участват в гласуването и им организира гмуркане в район

Теодора Александрова
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини