Метанът на луната Енцелад може да е признак за живот

  • 08 юли 2021 11:17

  • 2108
  • 1
Метанът на луната Енцелад може да е признак за живот
© Getty Images/Guliver

Метанът в струите, изпускани от сатурновата луна Енцелад, може да е признак за живот, съобщи Сайънс алърт.

На Земята метанът се произвежда от живи същества, включително микроби. Възможно е на Енцелад той да е резултат и от неизвестен химичен процес или да е уловен в недрата на луната при образуването й.

Астрономи обясниха появата на разломи на сатурновата луна Енцелад

Учени от университета на Аризона моделираха условията на Енцелад, като въведоха в модела хипотетични микроби, произвеждащи метан, подобни на тези на Земята. Те провериха дали хидротермален цикъл на Енцелад може да осигури достатъчно храна за микробите, дали океанските температури на Енцелад са подходящи за тях и какво въздействие биха оказали микроорганизмите върху околната среда.

Специалистите сравниха резултатите от симулацията с откритото от "Касини" в струите, излизащи от процепи на Енцелад. Оказа се, че условията на ледената луна на Сатурн са благоприятни за микробите. Освен това при климата на Енцелад микроорганизмите биха произвеждали, според изчисленията на учените, приблизително толкова метан, колкото е открила космическата сонда.

"Не казваме, че в океана на Енцелад съществува животът", казва Реджи Фериер, един от двамата автори на изследването. "Но това е вероятно според "Касини" и нашите изчисления."

Енцелад е скован от лед, но под повърхността има огромен океан. Възможно е там да има течения и съставки на живота. Не е изключено той да се затопля от хидротермални процеси.

Освен метан, "Касини" регистрира на Енцелад и други молекули, характерни за хидротермалните процепи на Земята, допълва БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието "Нейчър астрономи".

Последвайте канала на

Весела Найденова
2108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
по-вероятно -

2021.07.08 | 11:59

1
пръдливи зелени човечета...

Добави коментар

Водещи новини