Руски учени откриха молекули, които пречат при лечение на шизофрения

  • 06 юли 2021 17:21

  • 758
  • 0
Руски учени откриха молекули, които пречат при лечение на шизофрения
© Pixabay

Учени откриха в кръвната плазма на пациенти, болни от шизофрения, над двадесет вида липиди, чиято повишена концентрация се свързва с понижената ефективност на антипсихотичните лекарства, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

"Резултатите ни сочат, че различната степен на подобрение на клиничната картина е свързана с различия в изменението на нивата на липиди. Надяваме се, че нашите резултати ще позволят по-добре да се разберат механизмите в основата на клиничните проявления на заболяването и ответната реакция на лечението", каза Анна Ткачова от Института за наука и технологии "Сколтех".

Откритието на руските специалисти е важна крачка напред в търсенето на отговори на въпроса защо много видове лекарства не действат на част от болните от шизофрения. по данни на Световната здравна организация, близо 20 милиона души по света са диагностицирани с различни форми на психози, включително и шизофрения, като при около половината от случаите състоянието на тези пациенти не се подобрява при постоянен прием на антипсихотични препарати.

Специалисти от института и от Научния център за психично здраве в Русия са проследили как колебанията в концентрацията на 322 мазнини в човешката кръвна плазма влияят на действията на лекарства върху мозъците на 92-ма доброволци, които преминават стационарен курс на лечение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Байомолекюлс".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
758 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини