Новооткрита жаба беше наречена в чест на рок групата "Лед Цепелин"

  • 18 юни 2021 14:14

  • 278
  • 0
Новооткрита жаба беше наречена в чест на рок групата "Лед Цепелин"
© Pixabay

Учени от университета в Кито, Еквадор и от Националния институт по биоразнообразие откриха нов вид жаба в източната част на Андите и я кръстиха на името на легендарната британска рок група "Лед Цепелин", съобщиха ТАСС и "Гардиън".

Жабата от вида Pristimantis ledzeppelin или дъждовна жаба "Лед Цепелин" е открита от учените Давид Брито-Сапата и Каролина Райес- Пуиг в район от планинската верига Кордилери, простиращ се в югоизточен Еквадор и североизточно Перу, предава БТА.

Малката жаба с червени очи и пъстра кожа в жълто, кафяво, черно и оранжево е от рода Pristimantis, който е с близо 570 вида, 28 от които са открити само през последните две години в Еквадор.

Учените публикуваха резултатите от изследването си и установяването на новия вид жаба в сп. "Неотропикал байодайвърсити" и на сайта на Националния институт по биоразнообразие към правителството на Еквадор.

Брито-Сапата и Райес-Пуиг посочват, че са открили всички изследвани екземпляри "върху храсти по поречието на потоци, на разстояние 1,7 метра и 3 метра над водата. Мъжките от вида достигат дължина около 2,4 см, докато е установено, че една възрастна женска е с дължина 3,6 см".

"Името на вида отдава почит на "Лед Цепелин" и тяхната изключителна музика", пишат авторите на изследването. "Лед Цепелин" е британска рок група, основана в Лондон през 1968г. и е една от най-влиятелните групи през 70-те години, родоначалник и на хард рока, и на хеви метъл рока", отбелязват учените в публикацията си.

Novini.bg
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини