Ерозия застрашава най-старите скални рисунки в света

10 юни 2021 11:08

Ерозия застрашава най-старите скални рисунки в света
© Pixabay
605 1

Ерозия заплашва да унищожи най-старите скални рисунки в света, които се намират в пещера на индонезийския остров Сулавеси, предаде Ройтерс.

Паното, което е на около 44 000 години, е с широчина 4,5 метра и изобразява древна ловна сцена - диви прасета и биволи-джуджета, преследвани от ловци - полухора-полуживотни, въоръжени с копия и въжета. Ловците са нарисувани с човешки тела, но с глави на птица, влечуго и други - фигури, известни като териантропи.

За едноцветната рисунка във варовиковата пещера е използван червен пигмент. Картината е открита през 2017 г.

Климатичните промени ускоряват кристализацията на солта в пещерата и това има силно негативно въздействие върху древните рисунки, допълни БТА.

Продължителната суша в комбинация с обилните мусонни валежи създават много благоприятни условия за по-бърза кристализацията на солта, твърдят експерти. В резултат на това се руши пигментът, с който е направено най-старото произведение на пещерното изкуство. В периода между октомври 2018 г. и март 2019 г. са се излющили 1,36898 квадратни сантиметра от скалната рисунка, сочат проучванията.

"Въздействието е толкова силно, че рисунките ще бъдат унищожени", казва археологът Басран Бурхан от австралийския университет "Грифит".

Археолози от Австралия и Индонезия предупреждават, че спешно трябва да бъде намерен начин да се запазят безценните рисунки, които датират от късния палеолит.

Novini.bg
605 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тошко

2021.06.10 | 20:18

1
Разкошни са!

Добави коментар

Водещи новини