Пет вида взаимоотношения съществуват между котките и собствениците им

  • 09 юни 2021 13:12

  • 1764
  • 0
Пет вида взаимоотношения съществуват между котките и собствениците им
© Pixabay

Пет вида взаимоотношения съществуват между котките и собствениците им, сочат данните от изследване на учени от университета в британския град Линкълн, цитирани от електронното издание Phys.org.

Според разбиранията на хората те могат да бъдат определени като отворена връзка, привързаност от разстояние, обичайни взаимоотношения, взаимна зависимост и приятелство.

При отворената връзка емоционалната обвързаност между котката и собственика й не е много силна. При втория и третия вид взаимоотношения стопанинът и домашният му питомец не са много близки, но пък животното приема по различен начин външни хора.

Когато става въпрос за взаимна зависимост и за приятелство, емоционалната връзка собственик - котка е доста силна. В тези случаи отношението на котката към външни хора зависи от необходимостта й да остане близо до стопанина си, сочат данните от проучването.

Учени изясняват има ли сред котките десничари и левичари

В изследването на британските учени са участвали почти 4000 собственици на котки. Те са отговорили на серия от въпроси, свързани със собственото им поведение и с това на домашните им любимци, допълва БТА.

Учените също така са публикували на сайта на университета анкета, за да могат стопаните на котки сами да определят какъв вид са отношенията им.

"Котките създават близки емоционални отношения с хората, но малко се знае за това. Като всички сложни социални взаимоотношения и тези собственик - котка са резултат на динамиката между двата индивида и на особеностите в характерите им", казва професор Даниел Милс, който изследва поведението на животните в университета в Линкълн.

Последвайте канала на

Novini.bg
1764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини