Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Ямбол

  • 07 юни 2021 18:19

  • 567
  • 0
Икона с чудотворните мощи на св. Ефрем Нови пристига в Ямбол
©

Чудотворна икона с мощите на св. Ефрем Нови ще бъде изложена за поклонение в храм "Свети Николай Чудотворец" в Ямбол на 12 юни. В храма ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

Вярващите са убедени, че светият великомъченик и чудотворец Ефрем Нови чува молитвите им и помага за болести на сърцето, рак, психични разстройства.

Същия ден ще бъде прожектиран и филм за светеца, наречен "Светецът светкавица". Лентата разказва за историята на светия великомъченик и представя личните истории на хора, които са се докоснали до чудесата, които е правил. Сред тях е връщане към живота на мъртво бебе в утробата на майката. Автор на филма е журналистът Ангел Бончев, а прожекцията ще се състои в Общинска зала Ямбол от 19,30 часа.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. Когато е на 14 години, бяга от турските орди, за да не го направят мюсюлманин. Намира спасение в отдалечен манастир и се отдава на молитви и богослужение. През 1425 година обаче турците го залавят и го изтезават в продължение на 8 месеца. Той умира обесен с горяща факла, забита в корема.

Християни от България, Гърция и Румъния го наричат св. Ефрем Нови Светкавицата заради светкавичните чудеса, случващи се по неговите молитви. Канонизиран е през 2011 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини