Учени изясняват има ли сред котките десничари и левичари

  • 02 юни 2021 14:09

  • 462
  • 0
Учени изясняват има ли сред котките десничари и левичари
©

Котките са известни със склонността си да бутат всеки попаднал пред взора им предмет. Малко хора обаче забелязват с коя лапа го правят - дясната или лявата. За целта британски изследователи са решили да анализират поведението на писаните и да разберат дали сред тях има десничари и левичари, пише сп. "Енимъл бихейвиър".

Експертите от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия, са проучили данни за 44 котки от различни породи, от които 24 мъжки и 20 женски.

Стопаните им са помогнали да бъде проследено поведението на животните. Те са наблюдавали домашните си любимци в продължение на около три месеца и са записвали коя лапа първа използват котките при извършването на определени действия.

Изследователите в частност са били заинтригувани с коя лапа котката стъпва първо, когато слиза по стълби, или когато прекрачва ръба на тоалетната си.

Котките обичат да се настаняват не само в истински, но и във въображаеми кутии

Специалистите също така са наблюдавали коя лапа използват първо писаните, когато извличат лакомство от специално устройство - лабиринт.

Оказало се, че при женските котки по-често доминира дясната лапа, а при мъжките - лявата.

Експертите разкриват какво означават тайните послания на котките

Като цяло изследователите са установили, че 73 процента от котките използват една и съща лапа, за да "докопат" лакомството, 70 процента - за да направят първата стъпка надолу по стълбите и 66 процента - за да прекрачат ръба на котешката тоалетна, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Novini.bg
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини