Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 1:0 /почивка/

Белоглавият лешояд се завърна като гнездящ вид в Природен парк "Сините камъни"

17 май 2021 15:49

Белоглавият лешояд се завърна като гнездящ вид в Природен парк "Сините камъни"
© pixabay
655 0

Белоглавият лешояд се завърна като гнездящ вид в Природен парк "Сините камъни", край Сливен, съобщават от "Зелени Балкани".

"Зелени Балкани" са доказали загнездването на вида като са документирали двойка с излюпено малко. В близост до успешната двойка има още една, която си е избрала гнездова ниша, но или не се е размножавала тази година или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето й. В друга част на парка има наблюдавани други две сформирани двойки, харесали си скални площадки, но все още не са пристъпили към размножаване. Така общата численост се оценява на четири двойки, заели територията на парка към момента.

Предвестник на загнездването е била регистрираната още миналата година привързаност към територията на парка на група птици, които я посещаваха независимо от наличието или отсъствието на храна площадката за подхранване, отбелязват от природозащитната организация. В началото на тази година това поведение е било потвърдено с установяването на две места за нощувки, приютяващи до 17 птици.

Този резултат е бил постигнат 10 години след началото на реинтродукцията на вида на територията на Природен парк "Сините камъни".

Novini.bg
655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини