Хората могат да "заразяват" кучетата със стрес

  • 12 май 2021 14:31

  • 478
  • 1
Хората могат да "заразяват" кучетата със стрес
© Pixabay

Учени от университета на Линшьопинг, Швеция, са установили, че кучетата могат да изпитват стрес заедно със собствениците си, пише сп. "Сайънтифик рипортс", цитирано от БТА. 

Изследването показва, че синхронизирането на негативните емоции се случва независимо от породата и предназначението на кучето. В предишно изследване е установено, че пастирските кучета започват да нервничат заедно със стопаните си.

Авторите на настоящото проучване са решили да проверят дали това поведение е специфично за породата. За целта изследователите са наблюдавали две групи кучета от различни категории. В едната група са били включени кучета от породи като дакел и йемхунд, които помагат на хората, а в другата - хъски или шиба ину, които са по-свързани с вълците и се явяват единаци.

В рамките на изследването учените са измервали нивата на стресовия хормон кортизол при кучетата и техните собственици. Стопаните освен това е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с питомците им, предоставяйки информация за поведението и психологическото им състояние. Оказало се, че при силна връзка между кучето и човека, степента на синхронизация на стреса между тях се увеличава.

"Целта на настоящото проучване беше да идентифицираме произхода на тази уникална "междувидова стресова зараза", отбелязват учените.

Последвайте канала на

Novini.bg
478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.25 | 07:56

1
Ако искате да затворим хората да не пречат на кучетата а ?

Добави коментар

Водещи новини