Учени доказаха, че животните също могат да се смеят

09 май 2021 15:06

Учени доказаха, че животните също могат да се смеят
© pixabay
988 2

Учени от САЩ са изследвали феномена на смеха в животинския свят и са стигнали до интересното заключение, че много живи същества могат да се смеят по сходен с хората начин, пише сп. "Байоакустикс", цитирано от БТА.

Дълго време авторите на настоящото изследване от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са анализирали резултатите от други научни трудове.

Раздразнителните кучета по-лесно се обучават на трикове

Изследователите са търсили препратки към вокални сигнали, които животните издават по време на игра и могат да бъдат окачествени като смях. Оказало се, че същински смях се открива при над 60 вида животни.

Издавайки радостни звуци животните, подобно на хората, показват чрез поведението си, че могат да се забавляват. Сред представителите на животинското царство, способни да се смеят, са крави, кучета, лисици, мангусти, тюлени и дори някои птици.

Според учените смехът е човешката версия на еволюционно стар звуков сигнал, който е общ за много животни по време на игра. Авторите смятат, че проучването им хвърля светлина върху формата и функцията на човешкия смях и помага да се разбере по-добре еволюцията на социалното поведение при хората.

Мая Йорданова
988 2

Свързани новини

Евро 2020

Коментари 2

Добави коментар
обичам бахур и ракия

2021.05.10 | 06:01

2
Особено,ако са хрупали тревичка .
Нема значение

2021.05.09 | 16:56

1
Пак ще ги ядем.

Добави коментар

Водещи новини