Общо 19 изкуствени гнезда очакват диви семейства ловни соколи

07 май 2021 16:43

Общо 19 изкуствени гнезда очакват диви семейства ловни соколи
© Pixabay
506 0

Общо 19 са изкуствените гнезда, които екипът на проекта "Завръщане на ловния сокол в България" постави на терен с надеждата да бъдат населени с двойки от редкия вид, съобщават от "Зелени Балкани".

Тази дейност се осъществява от миналата година. Първо са набелязани подходящи дървета. Тази задача изобщо не беше лесна, тъй като стабилните, стари дървета в района на Стара Загора са все по-голяма рядкост, отбелязват от екипа.

След това е започнало поетапното поставяне на всяка една от деветнадесетте, предварително изработени, гнездови платформи. За поставянето се изискват алпийски умения, много сила, комбинативност за преодоляване разклонените стволове на дърветата, издръжливост, тъй като платформите са тежки. Всичко това, съчетано с трудната достъпност до местата и, често, лошите метеорологични условия, допълнително е затруднило и без това нелеката работа на екипа.

Целта на тази дейност от проекта, финансиран от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund, е била да се осигури дом на бъдещите соколски семейства преди размножителния сезон.

Novini.bg
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини