Великден идва: Ако имаме алергии, да избягваме боята за яйца

  • 09 април 2021 07:33

  • 708
  • 4
Великден идва: Ако имаме алергии, да избягваме боята за яйца
© Pixabay

Всяка домакиня ще приготви шарени яйца за членовете на семейството си. Често пъти се разочароваме от последействието и здравните проблеми, които възникват при консумация на боядисани яйца. Особено алергизиращи и причиняващи свръхактивност при по-малките деца са жълтите и червените изкуствени бои, с които боядисваме яйцата и които се продават по търговските обекти. Това заяви пред агенция "Монитор" д-р Донка Байкова.

"Добре ще е да заменим жълтата боя E 102 тартразин с рибофлавин, който е витамин В2 и е натурален жълт оцветител. Е 102 тартразин причинява често пъти алергични реакции, обостря астматичните пристъпи и при децата с астматичен бронхит майките е добре да внимават. Е104 хинолин е друга жълта смола, с която се боядисват яйца. Тя е рискова за лица, които страдат от различни дерматити", посъветва тя.

Колко стува безплатната закуска на децата и кой контролира качеството на храната?

"Червените бои, които също причиняват алергии и обриви, в някои от държавите от Европейската общност са частично забранени. Това например е Е122, азорубин. Е 123 е амарант, той също причинява алергии, екземи, обриви. Еритрозинът Е127 пък е по-рисков за лица, страдащи от проблеми на щитовидната жлеза – хашимото, кисти, базедова болест или, не дай си Боже, рак на щитовидната жлеза. Забранен е също така в Норвегия", обясни още специалистът.

И посъветва домакините да помислят за натурално боядисване на яйцата. След боядисване яйцата да не стоят извън хладилника. 

"Тези, които са предназначени за консумация и за размяна, добре е да бъдат съхранявани в хладилник и да бъдат изваждани и поднасяни непосредствено преди почерпка и размяна. Много важно е да знаем, че те не се подходящи за декорация. Не могат да престояват повече от 3 часа на стайна температура", заръча още д-р Байкова.

Novini.bg
708 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
един

2021.04.09 | 10:09

4
"Ако имаме алергии, да избягваме боята за яйца" - евтина и нещастна пропаганда на срещу Празника.
АСЕН ИЛИЕВ

2021.04.09 | 09:02

3
РАЗБИРА СЕ! :) ЩЕ ЗАПОЧНА ИЗСТЪПЛЕНИЯТА ОТ ПОПА И ПАТРИАРСИТЕ :)
АСЕН ИЛИЕВ

2021.04.09 | 08:54

2
ХРИСТИЯНИТЕ ИСКАТ ДА ЛИКВИДИРАТ КОРЕЙЦИТЕ И ЯПОНЦИТЕ, ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ И СЕМКА ОТ ЖИВОТА, АКО НЕ ГИ ОСТАВЯ ЖИВИ ТЯХ И ХОМО ХАЗАРИТЕ :) А ВИЕ, СЕЩАТЕ ЛИ СЕ, КАКВО ТОЧНО ЩЕ ВИ НАПРАВЯ, ХРИСТИЯНЧЕТА? :)

2021.04.09 | 08:07

1
Значи пускат и заразена боя!!!

Добави коментар

Водещи новини