Подреждат фалоси и еротични статуетки в изложба във Велико Търново

  • 10 май 2012 13:34

  • 1585
  • 0
Подреждат фалоси и еротични статуетки в изложба във Велико Търново
©

Еротична изложба „Секс или символ" ще бъде показана за първи път в Археологическия музей във Велико Търново. Това ще стана на 18 май вечерта, когато залите на археологическата експозиция ще бъдат отворени до късна нощ за посещение.

Наред с разнообразните оригинални материали от римската епоха, които представят бита и културата на населението, живяло в региона на Велико Търново, в специална витрина ще бъдат показани и открити през годините находки, които сами по себе си или пък тяхната украса имат еротичен характер. Такъв тип предмети не се откриват често при проучвания и винаги карат специалистите да се замислят за какво става дума - дали за секс или пък в тях се крие закодиран друг смисъл, свързан с представите, вярванията, религиозните церемонии и ритуали на древните, обяснява археологът Павлина Владкова, цитирана от Дарик радио..

Еротичната изложба ще покаже теракотени статуетки на Венера, които представят богинята в типа „Срамежливата Венера" - права, гола, със заметната през краката красиво надиплена дреха. Това божество е изключително популярно както сред обикновеното население, така и сред войниците в римските лагери. Така напр. в Нове намерените бронзови фигурки са над 10 и показват широко разпространение на култа. Не бива Венера да се свързва само с любовта и красотата и в изображенията да се вижда единствено еротичен отенък, смята Владкова. Богинята в италийските провинции е почитана официално и от нея се очаква да донесе благополучие, щастие и плодородие.

Последвайте канала на

Novini.bg
1585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини