Октоподите чувстват и реагират на болка като хората

  • 08 март 2021 14:36

  • 663
  • 2
Октоподите чувстват и реагират на болка като хората
© pixabay

Октоподите изглежда чувстват и реагират на болка като хората - физически и емоционално, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Резултатите от изследването на американския невробиолог Робин Крук са първите убедителни доказателства за тази способност при безгръбначни.

Най-отровният октопод в света вече е в Пловдив

Чувството за болка е нещо повече от прост рефлекс на лош стимул или нараняване. То е сложно емоционално състояние, водещо до дистрес и страдание. Докато за гръбначните се смята, че чувстват както физическа, така и емоционална болка, не се знае дали и безгръбначните, които са с по-проста нервна система, могат да изпитват нещо подобно.

Октоподите са безгръбначните с най-сложна нервна система. Робин Крук е тествала болката върху октопод със същите протоколи, използвани за лабораторни гризачи. Така тя е събрала три линии доказателства, които показват, че главоногите могат да почувстват отрицателни емоции при болка. Характеристиките са същите като при бозайниците, макар и нервната система на октоподите да е организирана съвсем различно. Болката предизвиква у октоподите същите трайни промени в афективното им състояние - това, което при хората бихме нарекли настроение, чувства, отношение, убедена е Робин Крук.

Робин Крук и други учени доказаха в предишни изследвания, че октоподите реагират рефлексно на неприятни стимули, като започват за избягват подобни контексти.

В новите експерименти след една сесия, в която октоподи получават инжекция от оцетна киселина в пипало в една от три камери, след това те явно избягват да попаднат на същото място. Получилите инжекция с безвреден солен разтвор не показват такива предпочитания. Когато след болезнена инжекция октоподите получават лидокаин (обезболяващо), те предпочитат камерата, където са почувствали бързо облекчаване на болката. Това се смята за убедително доказателство за афективно преживяване на болка.

Учените освен това са установили, че октоподите разграничават различен вид и сила на болката по различни места от тялото, както и продължителна болка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2021.03.10 | 08:05

2
bg-biblioteka.blogspot.com

2021.03.09 | 08:15

1
бойко затова ги шиба анално с изкуствен уй под магнолията, едно, щото не може да дигне естествения и две, за да го помнят дълго.

Добави коментар

Водещи новини